Haber Ekspres Gazetesi’nden Turgay Kılıç’ın haberine göre; Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen binlerce kadın, Feminist Gece Yürüyüşü düzenledi. Caddenin başından Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüyen kadınlar, ellerindeki dövizler ve “Kutsal aileniz sizin olsun. Feminist isyan ve dayanışmamız bizimdir” yazılı pankartla dayanışma gösterdi. Bu yürüyüşe katılan önemli siyasetçiler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay vardı.

İzmir’den Kadın Isyanı Ekonomik Yük Omuzlarımızdan Inmiyor (3)

Son 3 ayda 69 kadın öldürüldü

Kadınlar, “Bizleri korkutacağınızı sanıyorsunuz ama buradayız” diyerek seslerini yeniden duyurmaya çalıştı. Ayrıca kadın haklarını savunan dernekler, 2024 yılında toplamda 445 kadının katledildiğine dikkati çekerken 2025 yılının son 3 ayında 69 kadının katledildiğini açıkladı.

İzmir’den Kadın Isyanı Ekonomik Yük Omuzlarımızdan Inmiyor (2)

Kadını güvence altına alan sözleşme yok

Kendilerini güvence altına alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart 2021 tarihinde tek imzasıyla fesih edildiği İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasını eleştiren kadınlar “İstanbul Sözleşmesi'nden neden çekildiniz? 6284'ü uygulamadınız, kadın katillerine haksız tahrik ve iyi hal indirimleri dağıttınız! 2024 yılında en az 394 kadın öldürüldü, 259'u şüpheli ölüm olarak kaydedildi. Kadın cinayetlerini ‘intihar’ diyerek kapatmaya çalışırken, katilleri cezasızlık politikalarınızla korudunuz! Nafaka hakkımıza göz diktiniz, kürtaj hakkımızı fiilen yasakladınız, kadınların bedeni üzerinde tahakküm kurmaya çalıştınız! Kabul etmiyoruz!” dedi.

İzmir’den Kadın Isyanı Ekonomik Yük Omuzlarımızdan Inmiyor (4)

Eşcinseller güvende değil

Eşcinsellerin de katıldığı protesto yürüyüşüne özgü yapılan açıklamada ise “LGBTi+'lara yönelik nefret söylemleriniz her gün daha da örgütlü bir hale geldi! Evleri mühürleniyor, yaşama, barınma, çalışma hakları gasp ediliyor! Hormonlara erişim kısıtlanarak trans sağlık hakkı ihlal ediliyor! LGBTi+ etkinlikleri yasaklanıyor, Onur Yürüyüşlerine polis saldırıyor, gözaltılar ile, şiddetle yanıt veriliyor! 
Bizleri yok etmeye çalışanlara buradan bir kez daha söylüyoruz: Varız, buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz!” ifadeleri dikkat çekti.

İzmir’den Kadın Isyanı Ekonomik Yük Omuzlarımızdan Inmiyor (5)

Aile yılına tepki

Hükümetin 2025 yılını “Aile yılı” olarak ilan etmesine karşın eleştirilerimi sıralayan kadınlar, kutsal aile kavramıyla kadınların sömürüldüğüne vurgu yapıldı. Açıklamayı sürdüren kadınlar “Yetmiyor, 2025 ‘Aile yılı’ ilan ederek bizleri yok etmeye, bastırmaya çalışıyorsunuz. O kutsal aile; kadınların görünmeyen emeğinin sömürüldüğü, erkek şiddetinin normalleştirildiği, LGBTi+'ların yok sayıldığı, çocukların istismara uğradığı dört duvardan ibaret! O duvarları yıkıyoruz! Bizi patriyarkal kapitalizminizin aile dayatmasına, gerici politikalarınıza, kadınları eve kapatmaya çalışan düzeninize mahkûm edemeyeceksiniz” denildi.

İzmir’den Kadın Isyanı Ekonomik Yük Omuzlarımızdan Inmiyor (1)

Ekonomik kriz pençesi

Ekonomik krizle de boğuştuklarını ifade eden kadınlar “Ekonomik kriz en çok bizleri vuruyor! Krizde ilk işten çıkarılan biziz, güvencesiz ve sigortasız çalışmaya zorlanan biziz! Direnişin en ön safında yer alan kadın işçileri, Bornova Sokak’ta seks işçiliği yaparak hayatta kalmaya çalışan trans kadınları, atölyelerde, fabrikalarda, grevlerde emeği için mücadele eden emekçileri selamlıyoruz! Yaşamak, çalışmak, barınmak için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz! Sadece bunlarla da yetinmeyip, çocuklarını cemaatlerin eline teslim ediyor, CEDES ve MESEM projeleriyle çocuk işçiliğini yasalaştırıyorsunuz! ifadeleri dile getirildi.

İzmir’de nerede oy kullanılacak? CHP sandık noktalarının tam listesi İzmir’de nerede oy kullanılacak? CHP sandık noktalarının tam listesi

İzmir’den Kadın Isyanı Ekonomik Yük Omuzlarımızdan Inmiyor (6)

Kaynak: HABER MERKEZİ