Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Ege TV’de yayınlanan İbrahim Paker ile Yeni Gündem programının konuğu oldu ve göreve başladığı günden itibaren gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İzmir’in en büyük metropol ilçelerinden biri olan Karabağlar’ın ilk kadın belediye başkanı olarak, hem kendi siyasi yolculuğuna hem de ilçede hayata geçirdiği projelere dair içten ve samimi bir değerlendirme yaptı. Kınay, 11 aylık görev süresi boyunca karşılaştıkları ekonomik zorluklara rağmen, belediye hizmetlerini aksatmadan sürdürdüklerini ve Karabağlar’ı daha yaşanabilir bir şehir yapmak için projelerine hızla devam ettiklerini ifade etti. Ulaşım ve doğalgaz gibi hayati öneme sahip alanlarda yapılan çalışmalara da değinen Kınay, Karabağlar’ın kalkınması için tekstil sektörüne yönelik yeni bir akademi kuracaklarını duyurdu.
İlk kadın başkan
Aday adaylığı sürecinden başlayarak başkanlık yolculuğundan söz eden Başkan Helil Kınay, “Benim yıllardır oturduğum yer ve ikametgahım Bornova olduğu için Bornova’dan adaylığımı koymuştum. Güzel bir aday adaylığı süreci de gerçekleştirdik. O noktada partimizin Genel Başkanının ve parti organlarının değerlendirmesiyle beraber Karabağlar Belediye Başkan Adayı olmam öngörüldü. Bu benim için gurur verici bir şey. Benim yıllardır yaptığım çalışmaların içerisinde Karabağlar gibi küçük bir Türkiye olan ve İzmir’in en büyük metropolü olan yerde bu büyük sorumluluk bana verildi. Bir kadın belediye başkanı olarak bu göreve layık görülmüş olmak benim için çok değerli. Başlangıcı yaparken İzmir’de en çok kadın adayın ortaya konduğu İzmir’de her birimizin farklı farklı bir hikayesi var. Ancak Karabağlar’da kadının ne işi var sorularıyla başladığımız ve Türkiye’nin farklı illerinden pek çok komşumuzun da içinde olduğu İzmir’in kalbi olan bir kent Karabağlar. Türkiye’de kadının yok sayıldığı, emeğinin, sözünün yok sayıldığı ve siyaseten de yok sayıldığı bir noktada ben bugün Karabağlar’ın ilk kadın belediye başkanıyım” dedi.
Birlik ve beraberlik arttı
11 aylık süreçte neler yaptıklarını anlatan Başkan Kınay, “11 aydır bu görevi yürütüyorum. Geriye dönüp baktığımda iyi ki olmuş dediğim bir sürecin içerisindeyim. Önümüzde 4 yıllık bir süremiz daha var. Bizim yapmak istediklerimizle ilgili tüm çalışmalarda bir anlamda hazırlık evresini, birbirimizi tanıma, paylaşma ve yapacağımız projeler ve değerlendirmelerle ilgili sözlerimizde ortaklaşma evresinde bir 11 ayı atlattık. Bu sürecin içinde ben o güvenin, sokağın sesinin ve birlikte olma iradesinin daha da arttığını görüyorum. Türkiye’ye yayılacak olan bu yolculukta ben Karabağlar olarak bir parçasıyım” diye konuştu.
Mayıs başında açılacak
Karabağlar’ın trafik ve ulaşım sorununa dikkat çeken Kınay, “Kentle ilgili sorunların başında birinci sırada ulaşım geliyor ancak ulaşımı da ikiye ayırmak gerekiyor. Bir ulaşım planlaması ile mevcut trafik yükünü azaltacak yeni projelerin hayata geçmesi, diğer taraftan da ulaşımla ilgili yolların standardının artması ve trafik güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bunun için yıllardır devam eden projeler vardı. Kamulaştırma süreci uzamıştı. Biz onunla ilgili hazırlıklarımızı yaptığımızda şu an eski İzmir Caddesi Dostluk Bulvarı bağlantısını hayata geçireceğimizi söylemiştik. Büyükşehir Belediyemizle beraber bunun çalışması başladı. Nisan ayı sonunda tamamlanmasını hedefliyoruz. Yüzde 40 oranında yapım çalışması tamamlanmış durumda. Buranın trafiğe açılmasıyla beraber bu bizim ulaşım alanındaki en önemli projelerimizden bir tanesi olacak ve trafiği büyük ölçüde rahatlatacak” açıklamasında bulundu.
Dirençli olmaya çalışıyoruz
Yaşanan sıkıntılardan nasıl etkilendiğini de açıklayan Helil Kınay, “Bu sıkıntılarla ilk defa yüz yüze gelmedik. Ülkenin son 20 yılına baktığımız zaman yoksulluğun ve ekonomik şiddetin giderek tırmandığı bir noktada her birimiz kendi alanımızda bu sıkıntıları yaşıyoruz Belediyeler kamu kuruluşlarıdır. Dolayısıyla vatandaşın verdiği vergiyle vatandaşa yönelik hizmetler üretmesi gereken, yasa ve yönetmelikleriyle görevleri tanımlanmış ve kendisine ayrılan bütçelerle de vatandaşın hakkını yine vatandaşa verecek olan mekanizmanın bir parçası. Tıpkı bakanlık ve ilgili kamu kuruluşları gibi. Karabağlar’da 500 bin kişinin belediye başkanıyım. Dolayısıyla kamusal haklar ve o anlamdaki politikalarla o süreci eşit ve adil olarak yürütme sorumluluğum var. Biz Karabağlar’da kendi planlamalarımızı yaparken özellikle kentin dönüşeceği çok ciddi yatırımlara ihtiyacı olan ve bütçe planlaması gereken bir noktada ekonomik kısıtlılıklar içinde bunu ortaya koyarak planlamalarımızı yapmıştık. Önümüzdeki 5 yıllık dönemi de mevcut yapıyı sağlıklı bir şekilde yürütecek şekilde ekonomik darbeden etkilenmemek ve vatandaşın da etkilenmemesi adına dirençli olma noktasında bir süreç yaşıyoruz. Göreve geldiğimizde bir tasarruf genelgesi yayınlandı. Özellikle kamu kaynaklarında 3 yıllık bir süreyle ilgili yapılacak olan tüm planlamalar ilgili bakanlıkların iznine bağlandı. Kendi belediyemizde de ülkedeki herkes gibi borçluyuz. Herkes borçla hayatını sürdürmeye çalışıyor. Belediyelerde de gerekli ödenekler yeterli olmadığı için, ihtiyaçlar fazla olduğu için borçlanarak işleri yürütmek zorunda kalıyorsunuz. Tüm bu kısıtlamalarla beraber 11 aydır hizmetlerimizi aksatmadan yürütmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Doğalgaz çalışmaları sürüyor
Doğalgaz çalışmalarının devam ettiğini belirten Helil Kınay, “Karabağlar hava kalitesi anlamında İzmir’in en kötü ilçelerinden bir tanesi. Çünkü kentin doğalgaz yapısının eksik olması nedeniyle kullanılan kömür kalitesi oldukça düşük. İnsanlar artık ne bulursa onu yakmak zorunda kalıyor. Doğalgazla ilgili çalışmalarda özelleştirilmiş bir şirket tarafından bu çalışmaların yürütüldüğünü bir kez daha ortaya koymam gerekiyor. Belediye olarak göreve geldiğimiz ilk anda İzmirgaz’a bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Özellikle bölgedeki doğalgaz sorunuyla neler yapılacağı görüşüldü. Burada bir bölüm Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkisindeki riskli olan kentsel dönüşüm alanı, bir bölüm imar planlarının tamamlandığı alanlar. Buradaki sürecin bakanlık tarafından planlama çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber ilerlemek gerekiyor. Biz detaylı olarak bütün çalışmaları yaptığımızda mevcut hemen yapılabilecek olan yerleri zaten İzmirgaz’a verdik. Beklediğimizden daha yavaş ilerliyor ama özellikle İzmirgaz ile yapılan görüşmelerin ardından 2024 yılında İhsan Alyanak ve Peker mahallelerinde doğalgaz çalışmalarına başlayabildik. Şu anda ise geri kalan alanlarda hızlı bir şekilde planlama yapılması için hem çağrımızı hem de çabamızı ilgili kurumlara sürekli iletiyoruz” dedi.
Karabağlar’da Tekstil Akademi müjdesini de veren Başkan Kınay, “Tekstil Karabağlar’da ana sektörlerden bir tanesi. Bu sektörde de Gömlekçiler Odası’yla yaptığımız bir protokolle Tekstil Akademi’yi hayata geçireceğiz. Bununla ilgili hazırlıklar başladı. Sektöre nitelikli ara eleman yetiştirmek ve işsizliğe destek olmak amacımız” diye konuştu.
‘Yaşayan bir kent yaratmaya çalışıyoruz’
Önümüzdeki 4 senede neler hedeflediklerini özetleyen Başkan Kınay, “Yaşayan ve yaşatan Karabağlar ve birlikte yöneten Karabağlar dedik. Tüm alanlarda eğitimden, çocuktan, sosyal hayattan başlayarak, sosyal belediyeciliği büyütmek adına çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda Karabağlar’ın en büyük sorunu kentsel dönüşüm. Yeşil alanlarıyla, sosyal kültürel alanlarıyla, yaşayan kentler haline gelmesi önemli. Bu süreçlerde hızlı bir dönüşüm sürecini başlatacağız. Kentsel dönüşüm müdürlüğümüzü kurduk. Bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Kendi yetki alanımızdaki alanlarda başlangıçlarımızı gerçekleştireceğiz. Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olduğu alanlar var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın etkili olduğu alanlar var. Buralarda da Karabağlar halkına yerinde, doğru ve yaşayan bir kent yaratmak için çalışıyoruz” dedi.
‘Sosyal belediyecilik önemli’
Sosyal belediyecilik vurgusu yapan Helil Kınay, “Yoksulluğun bu kadar yüksek olduğu bir dönemde sosyal yardıma en çok ihtiyaç duyulan dönemdeyiz. Biz ortaya çıkardığımız sosyal marketimizle askıda kıyafet, askıda oyuncak gibi uygulamalarla beraber daha çok vatandaşımıza destek olmaya çalışıyoruz. Gücümüzün yetmediği noktada kent dayanışmasını ortaya koymaya çalışıyoruz. Tüm bunlarla beraber sanatla ve kültürle yaşayan, sorgulayan soran, hesap veren bir anlayışla vatandaşımızın da içinde olmasını istiyoruz. Hiçbir mahallemizi ayırmadan sokak şenliklerine de devam edeceğiz. Özellikle sosyal belediyeciliğe vurgu yapıyorum çünkü bizlerin aile olarak nefes alacak alanlara ihtiyacımız var, sohbet etmeye, tiyatroya ve sinemaya gitmeye ihtiyacımız var. Kültür ve sanat olmadan bir toplumu ayakta tutamazsınız. Belediyenin sosyal tesislerinde engelli çocuklarımıza bu yaz ücretsiz yüzme kurslarını başlattık. 200 civarında çocuğumuza yüzme kursu verdik” sözlerine yer verdi.