Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin önümüzdeki yıllarda Türkiye'de dışarıda keyif yapma süremizi önemli ölçüde kıracağını ortaya koydu. Araştırmacılar, en kötü senaryoda dışarıda geçirilebilecek gün sayısının 2100 yılına kadar 14 güne kadar düşebileceğini, en iyi senaryoda ise 5 günlük bir azalma bekliyor.

Değişen İklim, Değişen Alışkanlıklar

Araştırma, 10 ila 25 derece arasındaki sıcaklıklarda ve yağışsız günleri baz alarak şu an Türkiye'de yılda ortalama 139 gün dışarıda vakit geçirilebildiğini ortaya koyuyor. Ancak iklim değişikliğinin etkisiyle bu sayının gelecekte kritik bir şekilde azalması bekleniyor.

Yazın Dışarı Çıkmak Zorlaşacak mı?

MIT'nin araştırmasına göre, en kötü senaryoda dışarıda geçirilebilecek gün sayısındaki düşüşün yaz aylarında daha belirgin olması bekleniyor. Bu durum, yaz turizmi ile bilinen Türkiye'nin bu alanda önemli bir kayıp yaşayabileceğini işaret ediyor.

Peki Kışlar Ne Olacak?

Tahir Elçi cinayeti davasında beraat talebi Tahir Elçi cinayeti davasında beraat talebi

Her ne kadar yazın dışarıda geçirilen zaman azalsa da, araştırma kış aylarında daha fazla güneşli gün göreceğimizi müjdeliyor. Bu durum kışın dış mekan aktiviteleri için daha uygun hale gelebileceğini düşündürse de, iklim değişikliğinin genel etkisi değerlendirildiğinde net bir kazanım olup olmadığı soru işareti olarak kalıyor.

Sadece Turizm Değil, Kültürümüz de Etkilenecek!

MIT araştırmacılarından Prof. Dr. Elfatih Eltahir, iklim değişikliğinin turizm gibi sektörleri etkilemekle kalmayıp, kültürel değerlerimizi de değiştirebileceğini vurguluyor. Eltahir, kültürel aktivitelerin çoğunun dışarıda geçirilen zamana bağlı olduğunu belirterek, iklim değişikliğinin bu yapıyı nasıl etkileyeceğini kestirmenin zor olduğunu söylüyor.

Ne Yapılabilir?

Bu araştırma, iklim değişikliğinin hayatımızın beklenmedik yönlerini bile etkileyebileceğini gösteriyor. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için bireysel olarak enerji tasarrufu yapmak, toplu olarak ise sürdürülebilir politikalar uygulamak büyük önem taşıyor.

Editör: Haber Ekspres