Konak Belediyesi ve Aktiffelsefe Kültür Derneği iş birliğiyle 14 Mart Tıp Bayramı ve Dünya Pi Günü dolayısıyla Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nde düzenlenen Felsefe ve Bilim Festivali, her yaştan katılımcının yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.
Yetişkinlere yönelik oturumların yanı sıra felsefi diyaloglar, belgesel gösterimleri, deney istasyonları ve çocuklar için atölye çalışmalarıyla zengin bir program sunulan festivalde katılımcılar bilim ve felsefeyle iç içe bir gün geçirdi.
Etkinliğe Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun yanı sıra Aktiffelsefe Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Uysal ve yönetim kurulu üyeleri, İzmir Kent Konseyi Başkanı Özgür Topaç, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Mutlu: Sorgulayan nesiller yetiştirmeliyiz
Festivalin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, sorgulayan ve merak eden bireyler yetiştirmenin önemine dikkat çekti.
Mutlu, “Akıldan ve bilimden yana, her türlü dogmadan uzak fikirleri paylaşmak ve düşüncelerin zenginliğine ortak olmak çok değerli. Konak’ta, İzmir sevdalısı Sancar Maruflu’nun adını taşıyan Bilim Merkezimizde sorgulayan, merak eden ve birey olma yolunda dogmalardan uzak çocuklar yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Uysal: Bu bir festivalden çok bir arayış
Aktiffelsefe Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Uysal ise etkinliğin yalnızca bir festival değil aynı zamanda bir düşünsel arayış olduğunu belirtti.
Uysal, “Felsefe yalnızca teorik bilgilerden ibaret değil, hayatımıza anlam katan bir süreçtir. Bu festivalde sorgulamak, etkileşim kurmak ve düşünce atmosferi oluşturmak istedik” ifadelerini kullandı.
Bilim ve felsefe masaya yatırıldı
Festival kapsamında düzenlenen oturumlarda felsefenin biyoloji, tıp ve fizik gibi temel bilimlerle ilişkisi ele alındı. “Felsefe ve Temel Bilimler” başlıklı ilk oturumda Dr. Gülsen Altuntaş, Dr. Mahmut Şansal ve Dr. Ayşe Büber Aydın konuşmacı olarak yer aldı.
“Bilim Felsefesi” başlıklı ikinci oturumda ise Prof. Dr. Yavuz Unat, Prof. Dr. Gül Ünal Çoban ve Prof. Dr. Remzi Demir katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Festivalin son oturumunda Aktiffelsefe Fen ve Doğa Bilimleri Araştırma Ekibi üyeleri Ahmet Dildan ve Bilgi Pakiş sunumlar gerçekleştirdi.
Etkinlik kapsamında ayrıca çocuk atölyeleri, bilim üzerine felsefi diyaloglar ve belgesel gösterimleri de düzenlendi.






