Denizli’de 1 Mayıs Coşkusu| Kalabalık Kutlamalar Denizli’de 1 Mayıs Coşkusu| Kalabalık Kutlamalar

DP tarafından düzenlenen "1. Engelliler Çalıştayı" DP Genel Merkezi Turgut Özal Kampüsü'nde yapıldı.

"Engelli olmak yaşamaya engel değildir" sloganı ile yapılan çalıştaya katılanlar, Genel Merkez girişinde davulla karşılandı.
DP Genel Başkanı Cindoruk, çalıştay öncesi gazetecilerin, DP'nin 12 Haziranda yapılacak Olağanüstü Kongresine ilişkin, "Size karşı aday arayışları var, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "Kongreler demokratik organlardır. Kongre kararlarına herkes saygılı olacak. İçtüzüğü değiştiriyoruz. Çünkü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazları var. Kongrenin esas amacı budur" dedi.

Cindoruk, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada da engelliler için yapılan çalışmaların Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine ulaşmadığını savundu. Engellilere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Cindoruk, parti programlarında engellilere yönelik pozitif ayrımcılık yapmayı planladıklarını belirtti. Engelsiz Türkiye için herkese fırsatların eşit dağıtılmasını istediklerini anlatan Cindoruk, dünya genelinde engelliler için imzalanan yeni sözleşmelerin Türkiye'de de uygulanması gerektiğini söyledi.

Engellilerin istihdam ve eğitimi konusunda bir takım sıkıntılar yaşadığını savunan Cindoruk, şunları kaydetti: "Türkiye İş Kurumuna başvuran engellilerin yüzde 80'i okur-yazar değil. Bu rakam bize engellilere eğitim fırsatı verilmediğini gösteriyor. Engellilerin yüzde 70'i çalışabilir durumdadır. Onları iş hayatının içine sokmak, sosyal devlet olmanın temel görevidir. Devlette engelliler için ayrılan 13 bin kadro boş durumdadır. Çalışabilir engellilerin bu kadrolara atanması ferahlık sağlayacaktır. Ayrıca, 16 yaşından sonraki engellilerin okuma şartları çok az. Bu şartların geliştirilmesi gerekiyor. Bizim bıraktığımız dönemden sonraki hükümetler, engelliler konusuna yeteri kadar eğilmediler."

Partisinin engelli politikası hakkında da bilgi veren Cindoruk, engellilerin istihdamı konusunda hükümetin daha dikkatli çalışması gerektiğini belirtti. Kendisinin 6 Nokta Körler Vakfı kurucularından olduğunu dile getiren Cindoruk, parti olarak engellilerin sosyal faaliyetlerine her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.
Cindoruk, engellilerden hayata olan bağlarını sürdürmelerini ve morallerini bozmamalarını istedi. Daha sonra, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümran Tüfekçi, Devlet Tiyatroları Sanatçısı ve Serebral Palsili Çocuklar Derneği Kurucu Başkanı Mehmet Gürkan, Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Emin Demirci, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanvekili Abdullah Tuncay ve Psikolog Şule Sepin'in konuşmacı olarak katıldığı panel düzenlendi. Panelistlere Hüsamettin Cindoruk tarafından plaket sunuldu.
Bu arada, etkinlik kapsamında biri engelli iki çocuk dans gösterisi sundu. Çalıştayın yapıldığı salonun bedensel engellilerin girişine uygun şekilde hazırlandığı gözlendi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye engellilerin de katıldığı çalıştaya çok sayıda partili katıldı. Çalıştaydaki konuşmalar, işitme engelliler için işaret diliyle anlatıldı.

Editör: Haber Merkezi