Türk kahvesinin faydaları ve en iyi Türk kahvesi markaları nelerdir? Türk kahvesinin faydaları ve en iyi Türk kahvesi markaları nelerdir?

Florence Nightingale Göz Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, göz sağlığı konusundaki yenilikleri anlattı.


Körler için mikroçipler geliştiriliyor. Türkiye'de bu alandaki son gelişmeler neler?

Körlerin ve az görenlerin ışığı ve cisimleri tanıyabilmeleri için retinal mikroçip'ler yerleştirilmesi birçok araştırmaya konu oluyor. Bu uygulamada, gözün arkasına retina üzerine düşen ışığı ve cisimleri algılayıp beyne iletebilen algılayıcı mikroçip'ler yerleştiriliyor. Bu mikroçip'ler, göze gelen görüntüleri elektriksel sinyaller haline çevirip beyne gönderiyor ve görme gerçekleşiyor. Çok seçilmiş hasta grubunda denemelerimiz devam ediyor. Mikroçip çalışması, tavuk karası yüzünden görme yetisini kaybetmiş kişilerde uygulanmaya başlanacak. Bizler de seçme hastalar üzerinde bu işlemi yakın zamanda Türkiye'de yapacağız.

Körlük Bitiyor mu?

Körlük tamamen ortadan kalkıyor mu?
Kör olma olasılığı, gelişen tıp teknolojisi ile her geçen gün azalmaktadır. 'Sarı Nokta Hastalığı'nda kör olma ihtimali azalırken, kaza gibi başka nedenlerle görme sinirinin hasarı sonucu gelişen körlüğün karşısında şu an elimiz kolumuz bağlı. Araştırmalar, mikroçip yönteminin körlüğü önlemede önemli bir rol alacağını gösteriyor. Günümüzde körlük ortadan kalkıyor. Fakat tamamen kalkması ne yazık ki, çok yakın bir gelecekte beklenmiyor.

Eski Yöntemler Yine Geçerli!

Gözlük tamamen tarih mi oluyor? Yaşlıların gözlük kullanması artık bitiyor mu?
Çok odaklı (Multifokal) göz içi lensler, lazer ve şu an denenmekte olan yöntemlerle genç insanlarda olduğu gibi yaşlı insanların da gözlük kullanma ihtiyaçları azalacak. Fakat görme kusurunu düzeltmede en eski yöntemlerden biri olan gözlük, yine de kullanılacak. Günümüzde lazerler ile gözlüğü ortadan kaldırabildiğimiz halde kişilerin halen gözlük taktığını ve kontak lens kullandığını biliyoruz. Bu tamamen bir tercih meselesi olup bizce görüntü kalitesinde lazer ve kontak lens, gözlüğün çok önündedir.

Gen tedavisi ve kök hücre ile ilgili son durum nedir?

Gece körlüğü veya tavuk karası olarak bilinen 'Retinitis pigmentosa' hastalığında gen ve kök hücre tedavileriyle ilgili çalışmalar yoğunlaşıyor. Araştırmalar, özellikle gece körlüğünde çok iyi sonuçlar alındığını gösteriyor. Ayrıca 60 yaş üstü kişilerde çok yüksek oranda gözüken 'Sarı Nokta Hastalığı'nda gen tedavisiaçısından birçok çalışma yürütülüyor. Bu çalışmaların sonuçları ve gen tedavisindeki son bilgiler yakın zamanda açıklanacak.

Editör: Haber Merkezi