Çiğli Belediyesi’nin hazırladığı Köyiçi Mahallesi imar planlarına mahalle sakinleri tapki gösterdi. Köyiçi Mahalle Muhtarlığı’ndan Çiğli Belediyesi önünde basın açıklamasında bulundu. Mahalle sakinleri yaptıkları açıklamada söz konusu planların iptali için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve belediye meclis üyelerine çağrı yaptı.  

PLANIN KABUL GÖRMEDİĞİ AÇIK

Çiğli’nin Köyiçi Mahallesinde uygulanmak istenen imar revizyonu ile mahalle sakinlerinin uğradığı hak kayıpları hakkında yapılan basın açıklamasını okuyan mahalle sakinlerinden Avukat Mahmut Temel, “Mahallemizin 1/5000’lik nazım imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesinde 05.544 karar sayısı ile 06/07/2023 tarihinde onaylanmış, 12/07/2023 tarihinde askıya çıkarılmış ve askı sürecinde 746 itiraz dilekçesi ile mahalle halkı tarafından kabul görmemiştir. 1/5000’lik imar planlarının askı sürecinde yeni imar revizyonunun mahallenin tamamı tapulu sahiplerine ne getirip ne götürdüğü konusunda araştırmalar yaparken 1/1000’lik uygulama imar planlarının Çiğli Belediyesi’nde 527 karar sayısı ile 04/03/2022 tarihinde onaylanmış, yine 12/07/2023 tarihinde askıya çıkarıldığı görülmüştür. Çiğli Belediyesi’ne yapılan 686 itiraz dilekçesi ile planın halk nezdinde kabul görmediği açık seçik ortadadır. Ayrıca Çiğli Belediyesi’nde evrak kayıtta verilmeyen kayıt numaralarından dolayı bu rakamın çok daha fazla olduğu kanaatindeyiz" dedi.

GÜMRÜKÇÜ’YE ELEŞTİRİ

Benzer planların 5 sene önce dönemin Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan tarafından hazırlanıp Büyükşehir Belediyesi’ne sunulduğunu fakat mahalle halkının çoğunluğu tarafından kabul görmediğinden dolayı yapılan itirazlar sonucu dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından "Bu kadar itirazın olduğu ve vatandaş tarafından kabul görmeyen planı geçirmem" diyerek iptal edildiğini hatırlatan Temel, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yü eleştirdi. Temel, “O dönemde belediye başkan adayı ve şimdi belediye başkanı olan Sayın Utku Gümrükçü selefi Hasan Aslan’ın hazırladığı planların savunulacak tarafı olmadığını kendisinin başkan seçilmesi durumunda azami halk memnuniyeti gözetilerek hazırlanacağının sözünü vermiştir. Aradan geçen beş sene sonunda hazırlanan revize imar planlarının, daha evvel kabul görmeyen planlardan mantalite olarak farklı olmadığı, emsal oranları olarak hemen hemen aynı olduğu fakat düzenleme ortaklık payı kesintisi olarak çok daha fazla olduğu görülmüştür. Oysa ki Utku Başkan ile yapılan toplantılarda, görüşmelerde ve anketlerde konuşulan veya talep edilenin mevcutta ortaya çıkan planla yakından uzaktan bir alakası olmadığı tüm Köyiçi halkı tarafından bilinmektedir" şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİTLERİN ELİNE BIRAKILDI

İmar planlarının içeriğine dair de açıklamalarda bulunan Temel, “Mahallemizin yeni imar revizyonu ile birlikte kazananları kanunun izin verdiği oran olan yüzde 45 ten daha fazla düzenleme ortaklık payı kesen belediye ve bu dönüşümde altın değerinde olan topraklarda iş yapacak müteahhitler, kaybedeni elindekinden daha azına razı edilmek istenen mahalle sakinleri olacaktır. Her seferinde şeffaf bir çalışma yürütüleceği ısrarla söylenmesine rağmen hem Büyükşehir Belediyesi’nde hem de Çiğli Belediyesi’nde askıya çıkana kadar kimsenin fikir sahibi olmadığı planları yapan, onaylayan ve halka karşı safları bir tutan tüm siyasiler bu vebalin ortağıdır. Oysa ki havada kalan tutulmayan sözler yerine getirilseydi şu anda tüm mahalleli bu sürecin tamamlanması konusunda elinden gelen desteği verecekti. Uygulanmak istenen imar planında mahalle mevcut yapı stoku yok olarak kabul edilmiş tüm mahalle sanki arsa olarak kabul edilmiş, yeni imar adaları ve tek parsel halinde yeni yollar oluşturulmuş, bu yeni imar adalarında mevcut parseller değiştiği için paylaşım dağıtım cetvellerine kalmış, kimse kendi yapamayacağı için tek ve büyük parseller bölünmesi engellenerek bu planda büyük rantçı müteahhitlerin eline bırakılmıştır” diye konuştu.

YAĞMALANMAK İSTENİYOR

Temel, konuşmasının devamında ise “Bu mevcut planda 100 m2 iki dairesi olan 260 m2 inşaat alanı hakkına sahip olmaktadır. Tek başına yapamadığından komple bir müteahhitle anlaşıldığında en az yüzde 50’si müteahhit tarafından alınacak ve geriye kalan en fazla 130 metrekare ile ya bir büyük daire ya da çok küçük iki daire elde edilecektir. Oysa mevcutta 200 m2 iki ve üç dairesi olan bu imarı neden kabul etsin. Bir de üç imarlı katlı binası var ise kendi ve evlatları oturuyor ise nasıl paylaşım yapsın. 1/1000 ölçekli plan raporunda DOP kesintileri İmar kanununda öngörülen % 45 yerine %70 oranı esas alınmış, plan sahasının tamamına yakını tapulu, ruhsatlı konut alanı ve kat mülkiyetindeki konutlar yok sayılmış. Mevcut altyapı ve 1995 yılında sel baskını, deprem, yangın, mevcut olan zemin dikkate alınmadan ve tek parsel olarak 15 katlı olarak yapılması adeta 2018 bina deprem yönetmeliği, 2020 yılındaki İzmir depremi, 2023 Kahramanmaraş depreminden dersler alınmayarak plan 20014 yılındaki jeoteknik verilere dayanarak plan yapılması bir akıl tutulmasıdır. Mahallemizin arsa alanları küçük iken bu maksimum tutulan ve hatta bahçelik bölgesinde yasal oranların çok üzerinde olan kesintiler ile bizlerin tapulu malları adeta yağmalanmak istenmektedir" ifadelerini kullandı.

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik'in 1 Mayıs Mesajı Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik'in 1 Mayıs Mesajı

OYALAMA TAKTİĞİ YAPILDI

Çiğli Belediyesi’nin planları geçirmek için ‘oldu bitti’ taktiği uyguladığını öne süren Temel, “Tüm bu itirazlarımıza, hak kayıplarımızın dile getirilmesine rağmen Belediye Meclisleri 15 gün içerisinde itirazlar hakkında olumlu veya olumsuz karar verip sonuçlandırması gerekirken aradan geçen iki ay zaman zarfında hala daha vatandaşa bir cevap vermeyerek mahkemeye dava açılma süresini oyalama taktiği ile bitirmek, bu rant projesini oldu bittiye getirerek geçirmek istemektedir. Askı süresince yapılan itirazlarda 1/5000’lik revize nazım imar planı ve 1/1000’lik revize imar uygulama planı Çiğli merkezdeki Anadolu Caddesi’nin Egekent girişine kadar ve Egekent yolu olan 8050 sokak ana ulaşım yolları bu planlara dahil olmasına karşı bu planlarda mevcut yolları ve buna cephe olan parsellere eski mevcut plana göre korunmaktadır. Çiğli merkezdeki Anadolu Caddesinin Egekent girişine kadar ve Egekent yolu olan 8050 sokak ana ulaşım yollarındaki yaya ve araç trafiğini bu planlar çözümsüz bırakmaktadır. Bu yapılan imar revizyon planlarında Çiğli merkezindeki ana ulaşımı çözümsüz bırakmıştır. Bu planların yapılmasında mevcut trafik sorununu ve gelecek ilave yaya ve araç yoğunluğu dikkate alınmamıştır. Çiğli merkezdeki Anadolu caddesi ve Egekent girişindeki 8050 sokakların ana ulaşım yollarında araç trafiğindeki dar yollar yüzünden ambulans, itfaiye ve acil durumlarda daha vahim sonuçlarla karşı karşıya kalmakta bu planlarla dahada içinden çıkılmaz ve yaşanmayacak bir ilçe olmasına neden olacaktır.  Köyiçi mahallesinde yaşayan insanlar buna ortak olmak istememek için buradadır. Bu yapılmış planlar çok ciddi bir nüfus yoğunluğunu içermekte ve buna göre ilave donatı alanları ve eksik donatılar planlarda yoktur. Pazar yeri yok, spor yapılacak alan çok az hatta spor aktiviteleri için hiç uygun değil, dini inançlar için hiç ilave alan yaratılmamış” dedi.

"BÜYÜK MÜTEAHHİTLERİN YAĞMALAMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Planların iptal edilmesi çağrısında bulunan Temel, “Görevleri halka hizmet olan belediye başkanları ve meclis üyeleri halka rağmen rant uğruna halkı mağdur etmek istemektedir. Köyiçi halkını yok sayması ile adeta mahkemelerde hakkımızı aramamızdan başka bir yol bırakmamışlardır. Köyiçi mahalle sakinleri olarak tapulu, neredeyse bir asırdır yaşamakta olduğumuz evlerimizi, işyerlerimizi, bahçelerimizi bu rant uğruna gözü dönmüş siyasilerin, kurdukları kurgu planlarda 15 kat adada tek parselleri oluşturması ile bu sayede büyük müteahhitlerin yağmalamasına için yapılan yapılacak planlara asla müsaade etmeyeceğimizi ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna bildiririz” diye konuştu.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ