Mehmet Akif Çakmak- Ege Genç İşadamları (EGİAD) ve Ege Sanayici İşadamları Derneği (ESİAD)'nin birbirinden habersiz gerçekleştirdiği iki sergi iş dünyasını Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde bir araya getirdi. EGİAD'ın Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte düzenlediği "Bilinmeyen Türkler" sergisi ile Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarını yansıtan fotoğraflar sergilendi. 1920-21 kışında Ankara'yı ziyaret eden genç bir Amerikalı gazeteci Clarence K. Streit'in Anadolu'ya yaptığı seyahatinde çektiği fotoğraflardan oluşan "Bilinmeyen Türkler" sergisinde Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Osmanlı İmparatorluğu Tarihçisi Heath W. Lowry, fotoğraflar hakkında sergiye katılanlara bilgi verdi. Söz konusu sergide Atatürk'ün çok fazla bilinmeyen fotoğrafları da yer alıyor. ESİAD ise, Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Dökümantasyon Merkezi ve Portekiz Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen Nobel Edebiyat Ödüllü Portekizli yazar Jose Saramago fotoğraf sergisi açılışını yaptı. 


Anadolu'yu yansıtıyor

Amerikalı gazeteci Clarence K. Streit'in 90 yıl önce yazdığı notları ve çektiği fotoğrafları 'Bilinmeyen Türkler' isimli kitapta toplayan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Heath Lowry,  Clarence K. Streit'in Atatürk'le görüştüğünü belirterek, "Atatürk'ün evine giderek onunla görüşen Amerikalı gazeteci, Atatürk'ün hiç bilinmeyen fotoğraflarını çekti. Aşırı Türk taraftarı olduğu için zamanında basılmasına izin verilmeyen kitabı için bana 'Ölmeden önce bu kitabın Bilinmeyen Türkler adıyla hem Türkçe hem de İngilizce yayınlanmasını görmek istiyorum' dedi. Bizde notları, fotoğrafları bir araya getirerek bu kitabı oluşturduk. Bu kitap Anadolu'nun o dönemdeki gerçek durumunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu serginin İzmir'de ilk kez sergilendiğini ifade eden EGİAD Başkanı Temel Aycan Şen ise, sergiyi çok önemsediklerini belirtti ve sergide Atatürk'ün pek bilinmeyen fotoğraflarını görmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. ESİAD'ın düzenlediği Nobel Edebiyat Ödüllü Portekizli yazar Jose Saramago fotoğraf sergisinde ise  Portekiz Büyükelçiliği Kültür Müşteşarı Mario Tiago Matos Paixao, sanatçı hakkında katılımcılara bilgi verdi.  
Editör: Haber Merkezi