Esin Gençel- Bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapılan gala ile açıldı. Açılış konuşmalarının yapıldığı gecede Konak Halkevi yöneticisi Didem Tosun, etkinliklerin tamamının ücretsiz ve yarışmasız olduğunu belirtti ve "7. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin teması özgürlük. AKP'ye karşı özgürlük safındayız. Yüzün üzerinde gazeteci, altı yüzün üzerinde öğrenci hapishanedeyken tarafımız sadece özgürlük olmalıdır. Festival'de 48 film var. Festivale başladığımızda belgesellerin hepsi yabancıydı. Artık Festivale özel film, belgesel çekiliyor" dedi.

Halkevleri Başkanı İlknur Birol ise mücadelenin içinde üreyen, üretime dönüşen sanatın halkla buluştuğunu ifade ederek, "Halkın varlığıyla yeniden anlam kazanmaya başladığın ve birlikte yolculuklarına devam etmek üzere çeşitli zeminler arayışlarının da kendilerinin düzenlediği gibi festival organizasyonlarla yol bulur haline geldi. Biz son derece güzel filmler izleyeceğiz. Her bir filmin arkasından muazzam birikmiş mücadele deneyimleri yatıyor. Metin Lokumcu hocamızı bu vesile ile daha iyi tanıdık. Su için verilen mücadeleyi öğrendik. Her gün ölen işçilerin ölümlerinin birer kader olmadığını haykıran filmler yaptık. Bu filmler emek ve özgürlük için yapıldı" diye konuştu.

"Emek Karikatürleri"nin yaratıcılarından biri olan Karikatürcüler Derneği Başkanı Mustafa Yıldız, sergi hakkında bilgi verdi. Karikatürün emekten yana taraf olduğunu söyleyen Yıldız, karikatürün sermayeden yana olamayacağını ifade etti. Yıldız, "Emek Karikatürleri" sergisinin yüzün üzerinde olduğunu ve Festival filmlerinin gösterildiği yerlerde sergilenmeye devam edileceğini belirtti.

Festival kapsamında konuk oyuncu Turgay Tanülkü ise Nazım Hikmet'in "Yaşama Dair" şiirini okudu. Konuşmalarının ardından gala Pınar Sağ konseri ile devam etti ve ardından açılış filmi olan "Yağmuru Bile" izleyiciyle buluştu.