Datça İlçesi’ne bağlı Yaka Köy’de üç yıl önce hizmete giren ve bugüne kadar 50 değişik ülkeden 350 sanatçıyı ağırlayan UKKSA’nın son konukları, Türkiye, ABD, Güney Kore, İtalya, Çin ile Kanadalı ressamlar oldu. 5 ile 15 Mayıs arasında gerçekleştirilen resim sempozyumuna katılan sanatçılar, büyük kentlerin keşmekeşliğinden uzak, 2000 yıllık sanat geçmişine sahip bu topraklarda, doğa ile iç içe bir mekanda birbirinden ilginç eserlere imza attı. Ancak Türk sanatçılar, uluslararası sanat merkezi konumundaki UKKSA’nın Türkiye’de hak ettiği ilgiyi görememesinden yakındı.

İLGİSİZLİK ÜZÜYOR

UKKSA Başkanı Nevzat Metin, tarihi antik Knidos kentine 12 kilometre uzaklıkta bir köyde kurulan akademinin, Birleşmiş Milletler kurumunu andıracak şekilde dünya sanatçılarını buluşturduğuna dikkat çekti. Metin, “Ne yazık ki, Türkiye’de hiçbir kurum ve kuruluş UKKSA’ya gereken ilgiyi göstermiyor. İsterdik ki, Datça halkı ve eğitim kurumları başta olmak üzere sanatseverler buraya daha sık gelsin. Sanatın ve kültürün merkezi haline gelen bu yerde, bu ilgisizlik bizi üzüyor. Ancak biz yılmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. UKKSA’yı uluslararası boyuta kazandırıp, markalaştırdık. Kurum ve kuruluşlara bir çağrım olacak. Sanata ve kültüre yardımcı olmalarını bekliyoruz” dedi.

SAYILARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR


Nevzat Metin, sezon boyunca gerçekleştirilecek olan sempozyumlarda ortaya çıkacak olan resim, heykel ve seramik eserlerin yıl sonunda UKKSA bünyesinde, ayrıca, İstanbul Sanat Fuarı’nda sanatseverlerin beğenisine sunulacağını kaydetti. Uluslararası İzmir Sanat Bianali Tertip Komitesi üyesi ressam Zümrüt Özmen konuşmasında, Türkiye’de son yıllarda yabancı ülkelerden gelen sanatçılarla ortak düzenlenen sempozyum ve bienallerin sayısında her geçen gün artış gözlendiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE SANATTA HALA EMEKLİYOR


Bu tür aktivitelerin, Türk sanatçılara yurt dışına açılma olanağı sağladığını ifade eden Özmen, “Ancak ne yazık ki, hala bazı sıkıntıları aşabilmiş değiliz. Buraya İzmir Sanat Bienalinden geliyorum. Aynı bienalin komite üyesiyim. Şehirde yaşanan zorlukları bildiğim için bir köyde yaşananları tahmin edebiliyorum. Ben, Nevzat Metin gibi arkadaşları, 'sanat peygamberi' ilan ettim. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bize 450 bin TL kira bedeli belirledi. 500 sanatçı bir ay süreyle elimiz kolumuz bağlı bekledik. Neden sonra salonu bedava vermeyi kabul ettiler ve 43 ülkeden gelen sanatçılarla bienali gerçekleştirdik. Aslında sadece İzmir ve burası değil, Türkiye sanatta hala emekleme döneminde. Oysa fırsat verildiğinde, başarıya ulaşmamamız için hiçbir neden yok. Çünkü her ülke kadar güçlüyüz, her ülke kadar başarılı sanatçılarımız var” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi