Ege Üniversitesi tarafından 4.'sü düzenlenen Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında, "Sanatsal Perspektiften 2011 Türkiye'sinde Sinema" başlıklı panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konca Yumlu'yla, yönetmenler Seyfi Teoman, Umur Bugay ve Yüksel Aksu katıldı.

EgeArt kapsamında bu yıl ilk kez sinema konulu panel ve kısa film yarışması düzenlendiğini belirten Yumlu, "Sanatçıların, özellikle de yönetmenlerin sınırlandırılamayacağını biliyorum. Bu etkinlikte sinema sanatına geniş yer verilmesinden büyük mutluluk duydum." dedi.
Paneli izleyen sinemacı adayı genç öğrencilere öğüt veren Bugay, "Hayatı yakından izlemek, baktıklarımızı iyi görebilmek, muhataplarımızı iyi tanımak sinema okuyan arkadaşlarımın hepsinin dikkat etmesi gereken noktalardır. Hayatla vapurda, çarşıda, pazarda ilişkili olmak lazım. Kahramanınızın cebindeki parasından sosyal konumuna, her noktayı dikkatle izlemelisiniz. Son iki yıldır Türkiye'de çekilen filmlerin kalitesine baktığımızda güzel işler görüyoruz. Yönetmenler de, yazarlar da Türkiye'yi tartışabilir konumdalar." dedi.

Gerçekliğimizden kaçamayız

Aksu "Son yıllarda sinemanın popüler olması, teknolojinin gelişimiyle paralellik gösteriyor. Bundan 20 yıl önce bir sinema öğrencisi olarak anne ve babamı mesleğime ikna etmeye çalışıyordum Hocalarımız bizi hep açlığa, yoksunluğa, zor koşullara hazırladı. Zamanın ruhunu sinema oluşturmaya başladı. Gelecek için, tarihsel belgeler üretir hale geldi. Türkiye'nin bir gerçeği olan 'kırsal'dan uzaklaşamadım. Sinemacılar olarak gerçekliğimizden kaçamayız." diye konuştu.

Teoman'sa sinemanın çok pahalı bir sanat dalı olduğunu vurguladı. Teoman "Eskiden sanatla uğraşmak isteyen duyarlı gençler, şair olmaya çalışırlardı. Şimdi gençler sinemada olmak istiyor. Bu dönem bu şekilde devam edecek. Gençler kendilerini sinema ile ifade etmeyi sürdürecekler. Son 4-5 yıldır sinemanın gelişmesinde destekler de önemli. Örneğin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri gençleri teşvik ediyor. Başlamak için de olsa desteklerin yapılıyor olması önemli. Diğer yandan, destekler olmasa da bir film projeniz varsa, ne olursa olsun onu gerçekleştiriyorsunuz." dedi. Panelin sonunda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, konuşmacılara teşekkür plaketi verdi.


Kısafilm yarışması sonuçlandı

EgeArt kapsamında ilk kez gerçekleştirilen kısafilm yarışması sonuçlandı. Yarışmada dereceye giren genç sinemacılar, ödüllerini Rektör Yılmaz'dan aldı. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi RTS Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aytekin Can ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi RTS Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Lale Kabadayı'dan oluşan jüri, yarışmaya katılan eserleri "kurmaca" ve "belgesel" film olmak üzere iki dalda değerlendirdi. Kurmaca film dalında "Karakar" filmiyle Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü öğrencisi Eyüp Çolak birinci, "Sessizlik" filmiyle Kadir Has Üniversitesi RTS Bölümü öğrencisi Eray Dinç ikinci, "Firari" filmiyle Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi RTS Bölümü öğrencisi Mehmet Baran üçüncü olurken, belgesel film dalında "Bir Boncuk Hikayesi" belgeseliyle Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi RTS Bölümü öğrencisi Burak Yedekçi birinciliğe, "Müebbet Kuşları" belgeseliyle Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi RTS Bölümü öğrencisi Hüdai Ateş ikinciliğe, "İlmek" belgeseliyle Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi RTS Bölümü öğrencisi Aydın Özbek de üçüncülüğe layık görüldü.
Editör: Haber Merkezi