Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden höyük kazısında, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait salyangoz kabukları bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliğiyle 2021 yılından itibaren sürdürülen kazı çalışmaları, bölgenin 8 bin 100 yıllık geçmişine ışık tutuyor.

Kazı çalışmalarında önemli keşif

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan'ın liderliğindeki ekip, Tavşanlı Höyük'te gerçekleştirdikleri kazılarda, 4 bin yıllık salyangoz kabuklarına rastladı. Toplu halde bulunan bu kabukların, antik dönemin iklim koşulları ve çevresel yapıları hakkında bilgi sağlayabileceği düşünülüyor.

Aydın’da yeni eğitim yılı öncesi güvenlik toplantısı
Aydın’da yeni eğitim yılı öncesi güvenlik toplantısı
İçeriği Görüntüle

Kabukların analizleri yapılacak 

Bilim insanları, bu kabukların hangi amaçlarla kullanıldığını belirlemek için gelecek yıl İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa analizler yapmayı planlıyor. Salyangozların kabuk yapısı, mineral birikimi ve karbon izotopları üzerinde yapılacak bu araştırmalar, geçmişteki sıcaklık ve nem oranları hakkında değerli bilgiler sunabilir.

Kaynak: AA