Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, Soma'da önceleri olayın trafo patlaması sonucu yaşandığı bilgisinin verildiğinin, Oda olarak yaptıkları inceleme ve açıklamalarla facianın trafo patlamasından olmadığını ortaya çıkardıklarını söyledi. Kendisi de elektrik mühendisi olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bunu bilmesi gerektiğini, bilmese bile sorabileceğini belirten Yeşil, Ankara EMO Şubesi'nin başvurusu üzerine meslek odasının üyesi olan Yıldız'la ilgili dosyanın Onur Kurulu'na sevk edildiğini açıkladı. Onur Kurulu'nun, Yıldız'a meslekten men kararı verebileceği bildirildi.

RÜZGAR VE JEOTERMAL ENERJİYE YÖNELİNMELİ

EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş ise Oda olarak hazırladıkları raporda kömür enerjisi üretiminde kullanılan yoğun olarak kullanılan kömür yerine rüzgar ve jeotermal gibi yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelinmesini önerdiklerini söyledi. Ulutaş, EMO olarak belirledikleri acil önlem adımlarını da açıkladı. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) rödovans ve hizmet alımı sözleşmelerini iptal etmesi ve bu şirketlerde çalışan personelin TKİ bünyesine aktarılması gerektiğini belirten Ulutaş, “İşçileri iş güvencesi ve sendikalaşma hakkı sağlanmalıdır. Yeraltına çalışacak işçiler 'dayıbaşı' yerine kendi öz yönetim modeli ile oluşturulacak mekanizmalarla idare edilmeli ve kaza sırasında bu mekanizmanın öncülüğünde tahliyeleri sağlanmalıdır" dedi.

GÜVENLİ MADENE KADAR OCAKLARDA ÜRETİM DURDURULMALI

Tüm maden ocaklarında işçilerin özlük hakları korunarak, çalışma sahaları güvenli hale getirilinceye kadar üretimin durdurulmasını savunduklarını açıklayan Ulutaş, “Madende güvenliğin sağlanması için denetimler döneminde minimum personel ile önleyici çalışma yapılmalıdır. Üretim baskısı nedeni ile yapılmayan onarım, bakım kapsamındaki tüm sorunlar çözülmelidir. Aralarında Maden Mühendisleri Odası, EMO gibi meslek odaları ve kurumlardan da uzmanların bulunduğu bağımsız bir teknik heyet oluşturularak, tüm madenlerde inceleme yapılması sağlanmalıdır. Eksiklerin bilimsel kriterlere uygun bir şekilde tespit edilmesi ve giderilmesi bu heyetlerin gözetiminde gerçekleştirilmelidir. İş gücü ve kamu kaynakları, üretimin durdurulmasının ardından bilimsel heyetin kılavuzluğunda eksiklerin giderilmesine harcanmalıdır" dedi.

ENERJİ AÇIĞI İÇİN GEÇİCİ KÖMÜR İTHALATI


İyileştirme çalışmaları döneminde yaşanacak enerji açığı için de ayrıca önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Ulutaş, “Konut ve sanayide kullanılacak kömür için gerekli ise geçici bir süre ithalat ile çözüm üretilmelidir. Elektrik üretiminde oluşacak açıklar için de arz güvenliğini sağlamak üzere yenilenebilir kaynaklar başta olmak üzere çeşitlendirme olanakları araştırılmalıdır. Yenilenebilir kaynakların yetersiz kaldığı durumda yerli kömür yakan santrallar için yine geçici bir süre kömür ithalatı veya elektrik ithalatı planlaması yapılmalıdır. Düşük risk grubundaki işletmelerde hatta sıradan binalarda bile uyarı ve yangın önleme sistemleri bulunmakta ve kaza anında hayat kurtarmaktadır. Madenlerde de tüm teknolojik olanaklar kullanılmalıdır. Bu anlamda uluslararası standartların uygulanması ve teknolojik gelişmelerin takip edilmesi için TMMOB'a bağlı Odaların katılımı ile bağımsız bir daimi komite kurulmalıdır. Bu komitenin hem mevcut hem de geliştirilecek ekipmanların kullanımı için aldığı kararlar, TKİ tarafından maliyet gözetilmeksizin uygulanmalıdır" dedi. Ulutaş, TKİ'nin ancak eğitim ve iyileştirme çalışmaları biten ocaklarda bağımsız heyetin izin vermesinin ardından yeniden üretime geçmesi sağlanması gerektiğini de belirtti.
Editör: Haber Merkezi