Esin Gençel - Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 78. yılı nedeniyle Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi tarafından 'Atatürk ve Türk Kadını' konulu panel düzenlendi. Panelin konuğu ise CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil oldu. Buca Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen panele konuşan Tamaylıgil, Ak Parti hükümetine yüklendi. Hükümetin kadın politikasını eleştiren Tamaylıgil, "Cumhuriyeti kuran kadrolar, kendi eşlerini, çocuklarını, kızlarını eğitim ve sosyal hayatın içinde yer vermişler. Onların eğitimine bakın. Bugünkü bakanlar eşleri ile aynı masada oturmuyor. Kongrelerine gittiğinizde harem-selamlık yapıyorlar. Bir maliye bakanı, 'işsizlik çok yüksek, kadınlar iş aramasa işsizlik azalır' diyor. Ekonomiden sorumlu Bakan'a 'kadınların iş gücüne katılma oranları düştü' diye soruyorlar, bakan da, 'Eşleri iş buldu, kadınlar evde oturuyor. Onlar için ne mutlu' yanıtı veriyor. Bu ülkeyi yöneten zihniyet bu işte. Başbakan, '3 çocuk olsun' diyor ama bunlar okulları bitirdiği zaman iş bulamıyor. Gelir adaletsizliği var. 50'lerden sonra sağ partilerin yönetiminde kadın eşitsizlik açısından her geçen sen kayıplarla karşı karşıya kalmıştır. Kadınların iş gücüne katılımı konusunda 135 ülkeden 126. sıradayız. 26 bakanın içinde sadece 1 kadın bakan var. Herhalde içlerinde en fazla çalışan o. Kadın bakanlığını bile ortadan kaldırdılar. Kadınlar olarak hakkımız aldık ancak haklarımızı sahiplenmedik, sürekliliği olmadı. Biz bunları korumak açısından yeterli olamadık" diye konuştu.

Tek yumruk olalım

Kadınlara birlik mesajı veren Tamaylıgil, "CHP'nin iktidarını istiyoruz. İzmir yerelinde iktidarız ama artık Türkiye'yi yönetmek istiyoruz. Kadınlar olarak ortak mücadele etmemiz gerekiyor. Sizden tek dileğim, ne olur birbirinizin elini tutup birbirimizin gücünü alın. Bizi birbirimize karşı düşürmeye çalışanlara tek yumruk olalım. İstedikleri kadar uğraşsınlar ne CHP'yi ne Türkiye'yi bölebilirler. Bu zaten kimsenin haddi olmaz. Gelin hep birlikte bizi susturmaya çalışan, medyayı satın alarak, baskı kurarak kamuoyunda CHP'nin sesini duyurulmasından rahatsız olanlara karşı vatandaşa birebir konuşalım. Bu kurtuluş savaşında gösterilen bir mücadelenin benzeri olacak. Birbirimize inanıp güvenirsek, birbirimiz için kötü değil güzel şeyleri söylersek nice Tayyipler gelir, geldikleri gibi gider. Yeter ki beraber olalım birbirimizin gücü, nefesi olalım" dedi.

Haklarınıza sahip çıkın

Cumhuriyet'in ve demokrasinin kadınlar için kurulduğunu belirten Tamaylıgil, kadınlara Cumhuriyet'e sahip çıkmaları mücadele etmeleri gerektiğini söyledi. Tamaylıgil, "CHP'nin üyelerinin bir aile ferdi gibi birbirlerine destek olmaları gerek. Bizim Ata'mıza sözümüz var. CHP'ye sahip çıkacağız. Atatürk, 'kimse Anadolu kadınına daha öndeyiz diyemez onların kazandığı bir kurtuluş mücadelesi var' demişti. Devrimlere baktığımızda, bunların hepsi kadın devrimidir. Bu devrimler kadınların aydınlanması, ekonomik, sosyal, siyasal alanda var olabilmesi için yapıldı. Daha önceki sayımlarda kadınlar sayılmıyordu. Önce yerel seçimlerde daha sonra genel anlamda kadına seçme ve seçilme hakkı verildi. Birçok ülkede kadının adı okunmuyordu ama öyle bir liderin açtığı yoldan gittik ki, onun değerini bilmek zorundayız. Bu Cumhuriyet ve demokrasi kadınlar için kuruldu. Bunlarla oynamaya çalışanlar karşısında kadınları görecekler. Bu Cumhuriyet'in değerleri, kazanımları ve biz kadınlara verdiği hakları tıkamaya çalışanlara karşılarında bizleri görecekler" diye konuştu. 
Editör: Haber Merkezi