Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde "Kedilerin annesi" olarak tanınan ve halen 250 kedi, 17 köpek, iki eşek, üç tavşan, üç kaplumbağa, 15 tavuk ve üç horozun bakımlarıyla ilgilenen İngiliz Jeannie Thirkill 7 yıldan bu yana sakat 35 kedi ile 10 köpeği aile yanına yerleştirdi. Thirkill, şimdi beş hayvanı Avrupa'ya göndermeye hazırlanıyor.

Marmaris'te 22 yıldan bu yana sokak hayvanlarına ve özellikle de kedilere bakan Thirkill, sokakta bulduğu kör, tek ayağı olmayan, sağır kedi ve köpekleri kurduğu barınağa getirerek önce tedavi ettiriyor. Ardından da bu hayvanların sahiplenilmesi için çalışan Thirkill, 7 yıldan bu yana sakat 35 kedi ile 10 köpeği yurt dışına gönderdi.

Jeannie Thirkill, internet aracılığıyla uluslararası hayvan örgütleri ile sürekli yazıştığını belirterek, barınaktaki hayvanlar için mama ve ilaç yardımı sağladığını, bu arada sakat hayvanlar konusunu da dile getirdiğini anlattı. Thirkill, "Onların sıcak aile ortamlarına ihtiyacı olduğunu ve bunu üstlenecek ailelere ulaşmak istediğimi belirttim. İlk olarak üç ayaklı bir kediyi 7 yıl önce Almanya'ya göndermeyi başardım. Bunun devamı geldi. Son 7 yılda 45 hayvanı yurt dışına gönderdim. Sadece bu yıl ikisi kör, ikisi üç bacaklı kedi ile bir tane de üç bacaklı köpeği Almanya'ya gönderdim Aynı şekilde bir kör, iki tane üç bacaklı kedi ile bir sağır ve bir de kör iki köpeği Hollanda'ya, iki kör kediyi de Belçika'ya gönderdim" dedi.

Thirkil yurt dışına gönderilmek üzere evraklarını tamamladığı ve İngiltere'de yeni çıkan hayvan yasası şartlarına uygun iki kediyi 12 Ocak'ta göndereceğini belirterek, "İngiltere'deki karantina konusuna getirilen kolaylık nedeniyle artık buraya da rahatlıkla sakat hayvanları gönderme şansım doğdu. Biri kör diğeri üç ayaklı iki kedinin işlemleri bitti. 12 Ocak'ta hayvanları göndereceğim. Ayrıca Belçika'ya gönderilmek üzere tek gözleri kör olan iki kedi için yazışmalarım bitti ve onlara iki aile buldum. Finlandiya'dan da üç bacaklı bir köpeği evine alacak aile ile anlaştık. Böylece beş hayvan daha sıcak aile odtamına kavuşacak" diye konuştu.

Thirkill, halen barınakta sakat kedi ve köpekler bulunduğunu belirterek, "Üç tane kör, iki tek gözlü, üç tane de üç bacaklı kedi var. Bir tane üç bacaklı ve bir tane hem sağır hem kör köpek için aile arıyorum. Bunları da önümüzdeki yıl içinde aile yanlarına yerleştirirsem çok mutlu olacağım. Sağlıklı olanlara nasılsa burada bakımını sağlıyorum. Bu konuda sürekli destek olan Armutalan Belediyesi'ne çok teşekkür ediyorum" dedi.

Türkler düşünmeden alıyor

Türkiye'de evcil hayvanların hiç ilerisi düşünülmeden sadece 'çocuk istedi' diye satın alındığını belirten Thirkill, "Avrupalı evine bir hayvan alacağı zaman günlük yaşamını, tatilde nereye bırakacağını ve ne kadar para vereceğini düşünüyor. Türkler öyle değil. Çocuk istedi diye hemen alınıyor. 15-20 yıl bu hayvana bakabilir miyiz acaba diye düşünen yok. Evde yetişen hayvan sokağa bırakıldığı zaman sakat olma ve hatta ölme riski çok fazla. Önce bu yanlıştan dönülmeli. Sakat hayvanı sahiplenenlerin zaten evlerinde birkaç tane evcil hayvanları bulunuyor. Sadece onlara acıdıkları için alıyorlar. Yoksa kimse sakat hayvanı sahiplenmek için aramıyor. Bir evcil hayvanı gönderebilmek için 100-150 Euro para harcıyorum. Bu hayvanların kesinlikle evde beslenilmesi gerekiyor. Dışarı çıktıkları zaman kendilerine zarar verirler. Bu masrafları karşılamak için de kermesler düzenliyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi