Simple Past Tense Türkçe de kullanımıyla geçmiş zaman anlamına gelmektedir. Yapılan eylem bildirilirken o eylemin bitmiş olduğu anlamını vermektedir. http://www.ingilizceturkce.gen.tr/ingilizce-dersleri/ingilizce-gecmis-zaman-simple-past-tense.html adresi üzerinden geçmiş zaman ile ilgili örnekler bulunabilmektedir. Sitede aynı zamanda Simple Past Tense konu anlatımı bulunmaktadır. Simple Past Tense örnek cümleler yaparak konunun daha da pekiştirilmesi sağlanabilir. İngilizce Simple Past Tense ile kurulan cümlelerde did yardımcı fiili kullanılır.

 Simple Past Tense olumlu olumsuz veya soru cümleleri birbirlerinden farklılık göstermektedir. Olumlu cümleler de; özne yanına hiçbir yardımcı fiil almadan yazılır. Ancak öznenin yanına getirilen fiil ikinci haliyle kullanılmaktadır. Yani özneyle fiilin ikinci halinin yan yana kullanımı geçmiş zamanı anlatmak için yeterlidir. Past Simple geçmiş zaman kullanımlarında ise durum biraz farklılaşmaktadır. Burada devreye geçmiş zamanın yardımcı fiili olan did girmektedir. Yine başta olan öznenin yanına did yardımcı fiili eklenir olumsuzluk eki not ile birlikte kullanılır. Bu kullanım didn’t olarak da karşımıza çıkmaktadır. Olumsuz cümlelerde did geçmiş zamanın anlamını zaten kattığından dolayı fiil yalın halde kullanılır. Yani did kullanılan olumsuz yargı bildiren cümlelerdeki fiil birinci haliyle kullanılır. Simple Past Tense geçmiş zamanın soru şeklinde yine yardımcı fiil olan did kelimesinden faydalanılır. Did cümle başına getirilerek soru sorma anlamını katar. Yine olumsuz şekildeki gibi did kullanıldığı için soru cümlelerinde de fiilin ilk hali kullanılmalıdır.

 Yine bütün zaman çekimlerinde olduğu gibi Simple Past Tense de yani geçmiş zaman da bazı zaman belirteçleri kullanılmaktadır. Bu zaman belirteçleri geçen, dün, önce gibi geçmişi belirten zaman bağlaçlarıdır. Kısaca Simple Past Tense olumlu cümlede fiilin ikinci halinin kullanımı, olumsuz ve soru cümlelerinde did kullanımıyla çekimlenir.

Editör: Haber Merkezi