Bu 3 topçunun ortak özelliği ise golcü olmaları... Başbakan Erdoğan'ın da golcü olduğunu hatırlarsak, hatta dünyaca ünlü topçu Romario da bu listeye eklenirse, "İyi siyasetçi forvetten çıkar" tezi doğrulanıyor

Seçimlere sayılı günler kala, partiler en fazla oy alacak adayları belirlemeye başladı. İsimlerin netleşmesiyle birlikte sanat, spor, iş dünyası ve medya sektöründen birçok kişi siyasete transfer oldu. Bu geçiş sürecinde ise özellikle yeşil sahalardan siyaset arenasına geçenler dikkat çekti. Bu adaylar arasında AK Parti ile anılan Hakan Şükür, MHP ile anlaşan Saffet Sancaklı, TKP'den aday olan Metin Kurt dikkat çeken isimler oldu. Çiçeği burnunda yeni siyasetçilere baktığımızda üçünün futbol topu dışındaki bir başka ortak özelliği ise golcü olmaları. Hatta Tanju Çolak'ın da adı AK Parti ile geçmiş ancak daha sonra aday olmadığını hatırlarsak, 'golcüler siyasete daha mı yatkın' sorusu hak kazanmış oluyor.

Golleri onlar attı

3 futbolcunun kariyerine baktığımızda, Hakan Şükür, Galatasaray forması altında gol kralı oldu ve altın ayakkabı ödülüne layık görüldü. Saffet Sancaklı da attığı goller sayesinde Galatasaray'a transfer olmuştu. Metin Kurt ise 1970'li yıllarda Galatasaray forması ile rakiplerin hücum hattını "muhteşem sol açık olarak" adete felç etmişti. İşte bu özelliklere bakıldığında özellikle golcülerden siyasetçi çıkar tezi ortaya çıkıyor. Bu tezi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan örneği de destekliyor. Çünkü Erdoğan da başta İETT Spor olmak üzere futbol kariyerinde attığı goller ile dikkat çekti. Hatta golleri Fenerbahçe'nin de dikkatini çekmiş, ancak transferi Erdoğan'ın babası yüzünden gerçekleşmemişti.

Dünyada da örnekleri var

Bu tezi dünyadaki örnekler de destekliyor. Son örnek Romario... 1000 gol ile Pele'den sonra dünyada en fazla gol atan oyuncu Romario, Ekim ayında Brezilya'da yapılan seçimlerde milletvekili seçildi. Brezilya'dan örnek vermişken, dünyanın en fazla gol atan oyuncusu Pele'yi de unutmamak lazım. 1994 yılında Brezilya'da Spor Bakanı oldu. Unutulmaması gereken başka bir golcü ise Roger Milla... Nijerya'nın efsane futbolcusu da ülkesinde Spor Bakanlığı yaptı.

Fuar mankenlerinden farksızlar

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi, Sosyolog Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay, golcü futbolcuların daha fazla şöhret sahibi olduğunu ve bu özellikleri yüzünden partiler tarafından itibar gördüğünü söylüyor: "Futbolda golcüler dikkat çeker. Daha fazla şöhret sahibidirler. Günümüzün siyaset koşullarında ise partiler fikirleri ile değil figürleri ile ön plana çıkıyor. Seçmen bir müşteri gibi görülüyor. Ne kadar müşteri çekerseniz o kadar çok oy alırsınız mantığı geçerli. Öyle olunca da partiler sorunlara karşı fikir üretmek yerine, figür üretiyorlar. Şöyle bir örnek verebiliriz, otomobil fuarlarında otomobilden daha çok stanttaki manken dikkat çeker. Futbolcu adayların durumu da bu. Ancak burada Metin Kurt için ayrı bir parantez açmak isterim. Kurt bence futbolcu olduğu için değil, şimdiye kadar yaptıklarıyla aday oldu."

Forvetler organize ve düzenlidir

Yönetim uzmanı Fazıl Oral ise konuya bir araştırma ile açıklık getiriyor: "Futbolcuların oynadıkları mevkiiye göre yapılan bilimsel bir araştırma var. Bu araştırmada savunma oyuncularının dağınık oldukları ve organize olmada güçlük çektikleri saptanmış. Çünkü savunma oyuncusunun derdi tehlikeyi uzaklaştırmak. Yani topu kendi bölgesinden uzakta tutmak. Hatta savunma oyuncalarının dolaplarının dahi düzensiz olduğu görülmüş. Aynı araştırmada ise hücum oyuncularının organize ve düzenli oldukları saptanmış. Dolaplarının ise düzenli olduğu... Çünkü hücum oyuncusu, kendisini tutan savunmacılardan kurtulup gol atması için organize hareket edilmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Hedefe ulaşmak için odaklanmaları ve planlama yapmaları şart. Bu yüzden organizasyon yapabilme becerileri gelişmiş oluyor. Hakan Şükür rakip savunmanın arasından sızacak, topla buluşup kaleciyi geçecek. Bu organizasyonsuz olamaz. Siyasetin temeli de örgütlenmedir, planlı organizasyondur."

Prof. Dr. Acar Baltaş Forvet demek sorumluluk demek

Türk Milli Takımı'nın mentörü Prof. Dr. Acar Baltaş, farklı bir bakış ile konuyu değerlendiriyor: "Saffet ve Hakan'ı yakından tanıyorum, Metin Kurt'u ise basından... Üçünün de ortak özelliği kuvvetli kişilikleri olması. Metin Kurt, Türkiye'de hiçbir futbolcu siyasetle uğraşmazken siyasi tavır koyma cesaretini gösteren biri. Saffet ise girişimci özelliği ile dikkat çekiyor. Menajerliğin Türkiye'de kurumsallaşması için ilk adımı atanların başında... Hakan ise çok okuyan, özgüveni yüksek bir kişi. Bu kapsamda onların golcü olmalarıyla siyasete atılmaları arasındaki bağı ise şöyle açıklarız... Forvet olmak sorumluluk ister. Bir kaleci, bir de forvet sorumluluk alır. Orta sahanın hatası örtülür ama kaleci gol yediğinde forvet de gol kaçırdığında unutulmaz. Sonuç olarak sorumluluk almak cesaret ve özgüven ister. Sorumluluk aldıkça da bu özellikler pekişir. Bence forvetlerin ortak özelliği bu. Aday oldukları partilere baktığımda da hayat çizgilerinde bir zig zag görmüyorum."
Editör: Haber Merkezi