Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü Yüksek Lisans Programı öğrencilerinden Mehmet Şahin Gürol büyük bir başarıya imza attı. Ankara ve İstanbul'da yapılan ikinci seviye sınavlarında başarı gösteren 3 kişiden biri olan Şahin Gürol, Türkiye'deki 11 yardımcı aktüerin arasına ismini yazdırdı.


Zor sınavdan başarılı sonuç


Daha önce birinci seviye sınavlarından başarı ile çıkan Gürol, 'Stajyer Aktüer' unvanı aldı. Ardından yardımcı aktüerliği hedefleyen başarılı öğrenci, yoğun bir tempo ile hazırlanarak girdiği ikinci seviye sınavlarında, "Muhasebe ve Finansal Raporlama, Sigorta Matematiği (Hayat ve Hayat Dışı), Risk Analizi ve Aktüeryal Modelleme, Finans Teorisi ve Uygulamaları" konularındaki zor soruları başarı ile cevaplayarak bu unvanı almaya hak kazandı.


"Hedefim Aktüerlik"


Yardımcı Aktüer unvanı almanın kendisini gururlandırdığını kaydeden Mehmet Şahin Gürol, ikinci seviye sınavlarını başarı ile geçip bu unvanı almaya hak kazanan 3 kişiden biri olduğu için ayrıca mutluluk duyduğunu belirterek, "Bundan sonraki hedefim kendimi iyi yetiştirmek ve Aktüer unvanını almak. Bu süreç boyunca yanımda olan ve bana destek veren Yaşar Üniversitesi'ne ve hocalarıma çok teşekkür ederim" dedi.


Kısa zamanda büyük başarı


Mehmet Şahin Gürol'un Aktüerya Bilimleri Yüksek Lisans Program'ına gelen ilk öğrencilerden olduğuna dikkat çeken Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Moralı, öğrencilerinin başarısından dolayı büyük mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi. Bölümün kısa sürede büyük bir başarı ile öne çıktığına dikkat çeken Moralı, "Öğrencimizin böyle bir sonuç alması bizi çok sevindirdi" diye konuştu.


Aktüer unvanı nasıl alınır?

Hazine Müsteşarlığı tarafından açılan birinci seviye sınavlarını başarıyla tamamlayanlar 'Stajyer Aktüer', birinci ve ikinci seviye sınavlarını başarıyla tamamlayanlar ise 'Yardımcı Aktüer' unvanını alıyor. Yardımcı Aktüer unvanına sahip olanlar, üçüncü seviye sınavlarında başarılı olmaları ve belirlenen şartların sağlanması ile Aktüer olabiliyorlar.


Aktüer kimdir?


Aktüer, sigorta rizikoları ile primlerini istatistik ve olasılık hesaplamaları yoluyla tespit eden ve geleceğe yönelik stratejik değerlendirmeleriyle sigorta sözleşmelerinin temel ilkelerini belirleyen uzman kişidir. Görevi istatistik, olasılık hesaplamaları ve sigortacılık yasal düzenlemeleri ile sigorta prim, kar payı ve rezervlerinin hesaplanması olan aktüer, olası rizikoların etkilerinin öngörülerek finansal zararların azaltılmasında ve ekonomik istikrarın sürdürülmesinde önemli rol oynar.


Editör: Haber Merkezi