Cumhuriyet Caddesi'nde 35 metrekarelik iş yerinde 12 yıldır mesleğini sürdüren 26 yaşındaki Ali Tiriç, müşterilerine elektronik aletlerin yanı sıra, eski berber aletleriyle de tıraş olma imkanı sunuyor.

Tiriç'in teknolojiye yenik düşen aletleriyle yaptığı tıraşa en çok bölgede yaşayan yabancı turistler ilgi gösteriyor.

İş yerinde eski Türk paraları, radyo, kandil, saat, camlı enjektör ve aynaları sergileyen Tiriç, müşterilerine sunduğu nostaljik tıraşla bir geleneği yaşatmaya çalışıyor.

Tiriç yaptığı açıklamada, teknolojinin çok hızlı ilerlediğini ve herkesin elindeki tarihe sahip çıkmasını istedi.

“Eskiler unutulmasın” diyen Tiriç, eski berber malzemelerini geçmişten bu yana sakladığını, bazılarını ise sonradan satın aldığını söyledi.  

Tiriç, eski berber aletlerinin zor bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu geleneği yaşatmak istedim. Teknoloji günümüz çağında çok hızlı ilerliyor. Bu yüzden eskiler unutulmasın diye, müşterilerimize kısıtlı da olsa belli seçenekler sunuyoruz. Müşterilerim arasında hem yerli hem de yabancı turistler var. Eski berber malzemelerine genelde yabancılar ilgi gösteriyorlar. Çünkü onlar için bunlar çok özel. Bu sektörde kendi ülkelerinde iyi bir hizmet alamadıkları için Türk berberlere daha çok ilgi gösteriyorlar” dedi.

“Turistlerin, yüzlerindeki tüylerin ateşle alınması hoşlarına gidiyor”

Yabancı ülkelerde tıraşların hızlı olduğunu vurgulayan Tiriç, Türkiye'de ilgi ve alakayla tıraş yapıldığı için yabancıların daha çok memnun kaldığını dile getirdi.

Tiriç, eski aletlerle tıraş olmak için gelen yabancı müşterileri olduğunu belirterek, "Türk berberlerin tıraş kültüründe, kulak temizleme, burun temizleme, yanak tüylerini temizleme işlemi ateşle yapılıyor. Bu özellik turistlerin çok dikkatini çekiyor. Özellikle kulak temizleme işlemi onlar için görülmeyen bir şey” diye konuştu.

Tıraş olmak için Tiriç'in dükkanına gelen İrlanda uyruklu Ciaran Burus, eski aletlerin yaşatılıyor olmasının çok güzel olduğunu ifade etti.

16 yıldır Akyaka’ya geldiğini, 5 yıl öncede yerleştiğini kaydeden Burus, şöyle konuştu:

“Eski metotların canlı tutulması ve müşteriye ilgi gösterilmesi güzel. Aynı zamanda turistlerin buraya gelerek değişik bir şekilde tıraş olmaları, cilt bakımı ve masaj gibi hizmetler Avrupa'da pek yapılmıyor. Kendimi tıraş koltuğuna oturduğum andan itibaren çok rahat hissediyorum. Tıraş 5 dakikada bitmiyor. Berber daha fazla zamanını ayırıyor ve sen kendini daha konforlu hissediyorsun. Ateşle kulaklarda, burunlarda ve gözaltlarında bulunan tüylerin alınması farklı bir şey. Normalde makasla kulaklardaki tüyler alınır. Bu olay sadece Türk berberlerde olan tecrübeli değişik bir sistem.”

Fransa’dan Türkiye’ye erasmus öğrencisi olarak gelen Valentin Seite da, Fransa’ya göre Türkiye'de tıraş olmanın daha keyif verici olduğunu vurguladı.

Tıraş olurken sohbet etme imkanı bulduklarını ve kendisini daha rahat hissettiğini anlatan Seite, eski aletlerle tıraş olmanın ve bu geleneğin yaşatılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Tiriç, tıraş esnasında yabancı turistlerle de sohbet ederek Akyaka ve eski tıraş malzemeleri hakkında bilgi veriyor. 
Editör: Haber Merkezi