Manisa’nın binlerce yıllık tarihiyle dünyaya yayılan geleneksel Mesir Macunu, Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşareti alan Türkiye’nin 28. ürünü olarak tescillendi. Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu önemli gelişmenin mesir macununa küresel bir değer katacağını vurguladı. UNESCO tarafından 2012’de “Dünyanın Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine alınan Mesir Macunu, şimdi AB onaylı tescille Avrupa pazarlarına açılıyor.

A W322033 04

Mesir Macunu Festivali: 484 Yıllık Geleneğin Küresel Tanıtımı

Her yıl Nisan ayında düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nde, 7 ton şifalı macun halka dağıtılıyor. Dernek Başkanı Tanık, Avrupa Birliği tescilinin, mesir macununun yalnızca bir şekerleme ürünü olmadığını; köklü bir kültür mirası olarak tanıtılmasını sağladığını belirtti. Tanık, AB tesciliyle Manisa’nın ve Türkiye’nin turizmine katkı sağlayacağına dikkat çekerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Mesir Macununun Tarihçesi

16. yüzyılda Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın rahatsızlığına Merkez Efendi tarafından hazırlanan bu özel macun, 41 çeşit baharat içeriyor. Hafsa Sultan’ın isteği üzerine Sultan Camii kubbesinden halka saçılan bu şifalı macun, her yıl Mesir Macunu Festivali adıyla Manisa’da kutlanıyor.

Turgutlu Belediyesi'nden Berat Kandili’ne özel lokma ikramı Turgutlu Belediyesi'nden Berat Kandili’ne özel lokma ikramı

A W322033 01

Mesir Macununun Şifalı Baharatları

Mesir macununda yer alan 41 baharat arasında tarçın, karanfil, çörek otu, safran ve Hindistan cevizi gibi şifalı bitkiler yer alıyor. Bu kadim tarif, her bir baharatın şifasıyla zenginleşiyor.

Muhabir: Oğuz Yörük