İstanbul’daki bilim insanları, kemoterapiye dirençli meme kanseri hastalarına yönelik devrim niteliğinde bir tedavi yönteminin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Üniversitesi ve Biruni Üniversitesi'nden 7 bilim insanının liderliğinde başlatılan genetik araştırmalar, kemoterapiye yanıt vermeyen hastalar için kişiye özel tedavi seçenekleri sunmayı hedefliyor. Bu alandaki bulgular, kanser tedavisinde önemli bir değişimin kapılarını aralayabilir.
Kişiye özel çözümler
Kemoterapi, meme kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olsa da her hasta üzerinde aynı etkiyi göstermiyor. Bazı hastalar bu tedaviye direnç gösteriyor, bu da tedavi sürecini zorlaştırabiliyor. Bu sorunun çözülmesi için yürütülen araştırmalar, hastaların genetik biyobelirteçlerinin belirlenmesine odaklanıyor. Araştırmanın yürütücüsü Doç. Dr. Selman Emiroğlu, bu biyobelirteçlerin doğru bir şekilde saptanmasının, tedaviye dirençli hastalar için kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanıyacağını belirtti.
Kemoterapiye direnç: Genetik faktörler öne çıkıyor
Doç. Dr. Emiroğlu, kemoterapiye direnç gelişmesinin her hastada farklı genetik ve biyolojik faktörlere dayalı olduğunu ifade etti. Bu durumun net bir şekilde anlaşılabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çizen Emiroğlu, bu çalışmanın, meme kanseri tedavisinde önemli bir adım olacağına inandığını vurguladı.
Biruni Üniversitesi'nden Dr. Asmaa Abuaisha ise araştırma sonucunda elde edilecek biyobelirteçlerin, meme kanserinin tanı, tedavi ve takip süreçlerinde faydalı olacağına dikkat çekti. Bu bulguların, gereksiz kemoterapi uygulamalarının önüne geçilmesine yardımcı olabileceğini ifade etti.