Ülkede yaşanan terör olaylarından sonra yurt dışından gelen turist sayısındaki azalmanın ardından kaybı telafi etmenin yollarını arayan turizmciler, gözünü kamu çalışanlarına dikti. Sayıları yaklaşık 3,5 milyonu bulan kamu çalışanlarına yüzde 30 indirim yapmayı hedefleyen turizmciler, iç pazardaki hareketliliği arttırmak istiyor. Bu indirimin erken rezervasyon kampanyalarına ilaveten yapılacağı söylemleri geliştirilirken, böyle olduğunda yüzde 70'e varan indirim ortaya çıkıyor. Ek maliyetleri de devletle paylaşmak için rapor hazırlayan turizmciler, projeyi yarın Turizm Bakanı Mahir Ünal'a sundu. Öneriye sıcak yaklaşan Turizm Bakanlığı, konuyu Bakanlar Kurulu'na da taşıdı. Proje kabul edilirse tüm kamu çalışanları ve ailelerine oteller ile tur paketlerinde yüzde 40 erken rezervasyon indirimine ilaveten yüzde 30 da kamu indirimi sağlanacak. Önerinin iç pazarda ciddi bir hareketlilik sağlayacağı ve zor durumda olan sektörü rahatlatacağı öngörülüyor.

İndirim yerine kredi imkanı

Turizmcilerin 'memurlara yüzde 30 indirim yapacağız' söylemlerinin turizmi çok fazla tetiklemeyeceğini belirten ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, 'Turizmcilerin 'memurlara yüzde 30 indirim yapacağız' söylemi turizmi çok fazla tetiklemez. Çünkü erken rezarvazyon yaptıranlara yüzde 40 indirim var ve bu indirimler halen devam ediyor. Turizmci, emekli, öğrenci ya da çalışanı fark etmeden Nisan sonu Mayıs başına kadar devam eden erken rezarvasyon indirimlerimiz var. Hatta Çeşme'de mayıs sonuna kadar bu indirimler devam edecek. Yalnızca memurlara özel yüzde 30 indirim yapacağız demekle bir yere gitmek ya da sonuca ulaşmak çok zor. Ancak devlet yönetmelik çıkartır ve tatil fonu adı altında memurlara kredi verirse, memurlar bu krediyle tatil yapma imkanı bulur. Bu durum yurt dışında da çok fazla kullanılıyor. Buna turizmciler de artı bir destek verdiğinde, ikisinin buluşmasıyla sinerji oluşturulur. Ancak başka türlü olmaz. Zaten şu anda yüzde 40 erken rezarvasyon indirimi varken, artı yüzde 30 memurlara indirim yapacağız söylemi çok mantıklı değil' ifadelerini kullandı.

'Projemiz, sadece memurları değil, özel sektör çalışanları da kapsıyor'

TÜROFED olarak öneriyi götürdüklerini söyleyen ETİK Başkanı Mehmet İşler, 'Bu projenin içinde 3,5 milyon memurun yanı sıra özel sektörde çalışanlar da var. Türkiye'nin iç pazardan aldığı yüzde 15 payı bu projeyle birlikte yüzde 25-30'lara çıkarmak istiyoruz. Turizm sektöründe bundan sonrasının dizayn etmemiz gerkiyor. İç pazar payını yüzde 25'lere yüzelttiğimizde krizlerden daha az etkilenir ve kırlganlık payını düşürmüş oluruz. Avrupa'da da iç turizm oranı yüzde 25'tir. Rusya'dan ya da önümüzdeki senelerde farklı ülkelerden kaynaklanan dönemsel krizlerin etkilerini bu projeyle azaltmış olacağız. Projemiz sadece krize yönelik değil. Türkiye turizminin krizlere karşı kırlıganlık eşiğinin aşılması için yapılmış olan bir proje. Kamu ve belediyeler desteğiyle 3,5 milyon hedefi göz önüne alınarak yapılan bu projede; 1500 liralık tatil yapmayı planlayan aileye, yüzde 30'unun otelci, yüzde 30'unu devlet maaşlarından uzun vadede kesilmek suretiyle kredi, geri kalanı da kendileri karşılayacak şekilde öngörüyouz. Özel sektörde ise farklı bir model düşünüyoruz. Yine tatilin yüzde 30'unu otelci karşılayacak ama işletmecinin verdiği yüzde 30'u işletmeci gider olarak hanesize yazıp, vergi olarak düşebilecek. Böylece devlet bunu vergi olarak kabul edecek. İşveren de kendine yansıyacak küçük kısmı karşılayarak, işçisine jest yapmış olacak. 3,5 milyonun dışında kalanları da bu şekilde dahil ederek onların da mutlu olmasını sağlamak ve onları da kazanmak istiyoruz' dedi.

 
'Proje uzun vadelidir'

Kültür ve Turzim Bakanı'na projeyi anlattıklarını ve çok olumlu karşılık bulduklarını belirten İşler, sözlerini şöyle devam ettirdi: Bu proje sadece bu dönem için olmayacak. Bu ülkenin turizminin bunda sonra dış etklenlerden kaynaklanan krizlere karşı direncini arttırmak için yapmış olduğumuz inovatif bir proje. Planımız bu yönde ve böyle yola çıkıyoruz. Dışarıya bağımlı olan turizmimize yeni bir seçenek sunuyoruz. Dışarısı bizim musluğumuzu kesmesi durumunda içeride kendimizi dönderecek gücümüz yok. Bu projeyle, hem şu andaki krizin çözümünü hem de ülkeye dışarıdan gelmeyen turistlerin etkileri azaltmak için uzun vadeli proje olarak görüyoruz.
Editör: Haber Merkezi