Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu. Kalaycı, Türk tarihine ve milli kültüre katkı sağlayacak yeni girişimlere dikkat çekerek, Türk Festivalleri Birliği kurulması ve Türk dünyasının önemli şehirlerinde Türk Kültür Yolu Festivalleri tertiplenmesi önerisini sundu.
Kültürel iş birliği çağrısı
Kalaycı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin ülkenin marka değerine katkı sağladığını belirtti. “2024 yılı itibarıyla 16 ile ulaşan bu festivallerin, Türk dünyasının kadim şehirlerinde de düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz” diyen Kalaycı, Türk dünyasının kültürel iş birliğini artıracak bir Türk Festivalleri Birliği kurulmasını teklif etti.
Kalaycı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye iklimi, doğal, tarihî ve kültürel zenginlikleri yanında konumunun sağladığı kolay ulaşılabilirlik, rakip ülkelere göre daha yeni ve nitelikli tesislere sahip olması dolayısıyla turizm potansiyeli yüksek bir ülkedir. Ülkemiz sahip olduğu bu kıymeti planlı, verimli ve etkili bir şekilde değerlendirdiği takdirde dünya turizminden aldığı payı daha da artıracaktır. Ülkemizdeki sağlık turizmi potansiyeline yönelik projeler hayata geçirilmeli, ileri yaş turizmi ile termal turizme yönelik tanıtım stratejileri geliştirilmelidir.
"Türk Kültür Yolu Festivalleri'nin tertiplenmesini öneriyoruz"
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlar tarafından Türk tarihine ve millî kültürümüze yönelik çok önemli çalışmalar ve etkinlikler de yapılmaktadır. Ülkemizin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 2024 yılı itibarıyla 16 ile ulaşmıştır. Türk Devlet Teşkilatı bünyesinde Türk Festivalleri Birliği kurulması ve Türk dünyasının kadim şehirlerinde de Türk Kültür Yolu Festivalleri'nin tertiplenmesini öneriyoruz.
"Konya cazibe merkezine dönüşmeli"
Konya sahip olduğu doğal, tarihî ve kültürel değerlere rağmen turizm sektöründen payını alamamakta ve turizmde bir cazibe merkezine dönüşememektedir. Hazreti Mevlâna gibi dünyaca bilinen bir değere, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş birçok esere sahip olan, Selçuklu Devleti'ne iki yüz yıl başkentlik yapmış Konya'nın açık hava müzesi görünümündeki kent merkezi başta olmak üzere kültür ve turizm yönünden büyük önem arz eden yerlerinin kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgesi ilan edilmesi beklentimizdir."