Mobil DOA uygulamasıyla Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi daha geniş bir ağa ulaşıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Çevre Ajansı tarafından hayata geçirilen yeni uygulama sayesinde depozito iade makinesi bulunmayan market, bakkal ve büfeler de manuel iade noktası olarak hizmet verebilecek.
MOBİL DOA İLE İADE NOKTALARI ARTACAK
Yeni uygulamayla sisteme kayıt yaptıran işletmelere ücretsiz Mobil DOA el terminali sağlanacak. Bu cihaz sayesinde barkod doğrulama, kayıt, sayım ve veri aktarımı tek cihaz üzerinden gerçekleştirilecek.
Vatandaşlar cep telefonlarıyla terminal üzerindeki karekodu okuttuktan sonra DOA logolu içecek ambalajlarını sisteme tanımlayacak. Onaylanan her ambalaj için 1 TL teşvik doğrudan DOA Cüzdanı hesabına aktarılacak.
ESNAFA HER AMBALAJ İÇİN 50 KURUŞ DESTEK
Mobil DOA sistemiyle birlikte mahalle esnafı da geri dönüşüm zincirine dahil olacak.
Market, bakkal ve büfeler teslim aldıkları ambalajları yetkilendirilmiş saha operatörlerine teslim edecek. Karşılığında ise her ambalaj için 50 kuruş teşvik ödemesi alacak.
Böylece küçük işletmeler herhangi bir depozito iade makinesi yatırımı yapmadan sisteme katılabilecek ve ek gelir elde edebilecek.
VATANDAŞLAR İÇİN DAHA KOLAY İADE
Yeni model sayesinde vatandaşlar, depozito iadesi için yalnızca büyük marketlere gitmek zorunda kalmayacak. Mahallelerindeki market, bakkal ve büfeler üzerinden de ambalajlarını teslim ederek teşvikten yararlanabilecek.
TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Nurullah Öztürk, Mobil DOA uygulamasıyla depozito iade altyapısının daha erişilebilir hale getirileceğini belirtti.
Öztürk, uygulamanın hem vatandaşların iade noktalarına daha kolay ulaşmasını sağlayacağını hem de mahalle esnafını geri dönüşüm sisteminin aktif bir parçası haline getireceğini ifade etti.


