Washington Üniversitesi'nden bilim insanları, Özbekistan’ın yüksek dağlarında, İpek Yolu'nun önemli rotalarından birinde gizli kalmış iki antik şehir buldu. Bu keşif, bölgedeki eski yerleşimlerin nasıl şekillendiğine ve İpek Yolu üzerindeki ticaretin gelişimine dair yeni bilgiler sunuyor.
Araştırmacılar, Tashbulak ve Tugunbulak adındaki bu şehirlerin kalıntılarını, insansız hava aracı (İHA) teknolojisi ile gerçekleştirilen lidar taramaları sayesinde ortaya çıkardı. Lidarı, yüksek çözünürlüklü lazer ışınları kullanarak, yer yüzeyini haritalayan bir teknoloji olarak, bu şehirlerin yapısını detaylı bir şekilde incelemeye imkan tanıdı.
Tugunbulak, dönemin en büyük yerleşimlerinden biri
Michael Frachetti'nin liderliğindeki araştırma ekibi, bu iki kadim şehri incelediği lidar verileriyle, Tashbulak ve Tugunbulak’ın büyük ticaret merkezleri olarak İpek Yolu’nda nasıl bir rol oynadığını gün yüzüne çıkardı. Özellikle, 120 hektarlık bir alana yayılmış olan Tugunbulak, dönemin en büyük yerleşimlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Frachetti, "Bu yerleşimler, Orta Asya'daki ticaretin kalbinin attığı noktalar arasında yer alıyordu. Burada, değerli madenlerin yanı sıra hayvanlar ve diğer kaynaklar da ticaretin temel unsurlarını oluşturuyordu" şeklinde açıklama yaptı.
İpek Yolu'nda sanayinin izi
Bölgedeki ilk kazılar, Tugunbulak’ta üç metre kalınlığında toprak duvarlarla çevrili bir yapının yerel demir ustaları tarafından çelik üretimi için kullanılan bir fabrika olabileceğini ortaya koyuyor. Bu buluş, sadece antik yerleşimlerin ticaretle ilişkisini değil, aynı zamanda o dönemdeki sanayi faaliyetlerine de ışık tutuyor.