Altın fiyatları, merkez bankalarının faiz indirimlerine başlaması ve jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Temmuz-Eylül döneminde yüzde 13,2 oranında yükselerek 2016'dan bu yana en yüksek çeyreklik kazancını elde etti. Bu süreçte, jeopolitik riskler, özellikle güvenli liman varlıklarına olan talebi artırarak altın fiyatlarının yükselmesine zemin hazırladı.

2024'ün 3. çeyreğinde 2.685,61 dolarla rekor seviyeyi test eden altının ons fiyatı, dönem sonunda 2.634,70 dolara ulaşarak yüzde 13,2 artış gösterdi. Böylelikle, altın, 2016'dan bu yana en yüksek çeyreklik kazancını elde etmiş oldu. En son 2016'nın 1. çeyreğinde yüzde 16,2 değer kazanan altın, bu artışı sürdürüyor.

Altın Izmir 9

Güvenli liman talebi artıyor

Orta Doğu'daki gerginlikler nedeniyle yatırımcıların "güvenli liman" arayışında olması, altın fiyatlarını olumlu yönde etkiledi. Merkez bankalarının devam eden altın alımları da bu durumu destekleyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Analistler, Fed’in faiz indirimlerine başlaması ve altının güvenli liman özelliğinin artmasıyla birlikte, altın ons fiyatının 2.900 dolar seviyelerine kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Düşük faiz oranları, faiz getirmeyen altının tutulma maliyetini azaltarak da fiyatları olumlu yönde etkiliyor.

Aidat artışlarında hukuki uyarılar: Kiracılar için önemli bilgiler Aidat artışlarında hukuki uyarılar: Kiracılar için önemli bilgiler

Altın 8 Ekim

Asya'dan gelen talepler fiyatları yükseltiyor

Jeopolitik ve ekonomik belirsizliklere karşı korunma amacıyla Asya ülkeleri, özellikle Çin'den gelen altın talebinin arttığı belirtiliyor. Gayrimenkul ve hisse senedi gibi diğer yatırım seçeneklerine olan güvenin azalması da altını cazip hale getiriyor. Analistler, değerli metallerde güvenli liman özelliğinin öneminin artmasıyla birlikte, altın fiyatlarının gücünü korumasında jeopolitik risklerin etkili olduğunu vurguluyor.

Tahvil faizlerindeki düşüş de altın fiyatlarındaki artışları destekleyen bir diğer etken. Orta Doğu, Rusya ve Ukrayna'daki jeopolitik riskler ve özellikle Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri ile ilgili belirsizlikler, altının ons fiyatındaki yükselişi tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor.

Gümüş Takılarınızı Parlatbilieniz

Gümüş fiyatları da yükseliyor

Diğer değerli metal olan gümüş, yılın 3. çeyreğinde yüzde 6,9 değer kazanarak 31,2 dolara yükseldi. Küresel çapta madenlerde gümüş üretiminin yavaşlaması ve endüstriyel alanda artan talep, bu ürünün fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Gümüş, otomobil, güneş paneli, mücevher ve elektronik imalatında sıklıkla kullanılıyor.

Analistler, Çin'in güneş panellerinde önemli bir malzeme olan gümüş ithalatını artırabileceğine işaret ediyor. ABD başkanlık yarışında Demokrat aday Kamala Harris’in, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile karşılaştığı canlı yayında, ABD’nin yabancı petrole olan bağımlılığını azaltmak için "çeşitli enerji kaynaklarının" destekçisi olduğunu söylemesinin ardından gümüş fiyatları yükseldi.

2025 yılı için gümüşün ons fiyatının 40 dolara ulaşabileceği ihtimalleri üzerinde duran analistler, ekonomik aktivitede kayda değer iyileşmeler görülmesi durumunda gümüşün emtia piyasasında en olumlu etkilenen ürünlerden biri olacağını belirtiyor.

Altın Izmir-2

Piyasalarda neler bekleniyor?

Gümüş, yükselen altın fiyatlarından faydalanabilirken, analistler bu durumun gümüş fiyatlarının desteklenmesine yardımcı olabileceğini ve yatırımcıların ilgisini artırabileceğini vurguluyor. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimleri de altın ve gümüş fiyatlarına olumlu yansımaya devam ediyor.

Kaynak: ekonomim