Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin Esma Sultan Yalısı'ndaki özel oturumunda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye gibi komşularına oranla petrol ve doğal kaynakları çok zengin olmayan bir ülke açısından en önemli zenginlik kaynağının girişimcilik olduğunu söyledi. Şimşek, günümüzde girişimciliğin hem büyük önem taşıdığını ama bunun küresel rekabet şartlarının ağırlaştığı bir dönemde kolay olmadığını söyledi. Bakan Şimşek, "Biz niye özelleştirme yapıyoruz; sırf bütçeye gelir için yapmıyoruz. Nitekim Maliye Bakanı olduğumdan beri de çok fazla da gelir elde etmedik. Çünkü zor özelleştirmeleri yapmaya çalışıyoruz. Piyasada rekabeti bozan sektörlerden başladık. İşin kolayı çok rahat olurdu. Piyasaya giriş ve çıkışların kolay olması lazım. Türkiye gibi bir ülkede piyasaya girmek kolay, ama çıkmak neredeyse imkansız. Yani bir şirketin tasfiye süresi yıllar alıyor. Bu unsurlar, girişimcilerin başarılı olması anlamında önemli faktörler. Finansmana erişim kolay mı değil mi; bu önemli bir faktör. Özellikle haksız rekabeti giderecek şekilde olması çok önemli. Piyasaların esnek olması, çok kritik bir değişkendir. Vergilendirmenin, adil, basit, tabana yayılmış, öngörülebilir olması bence çok önemlidir" diye konuştu.
ABD'de yeni girişimlerin oluşması, yeni firmaların ortaya çıkması için çok güçlü siyasi, ekonomik ve kültürel destek olduğunu belirten Şimşek, Brezilya'da girişimciliği "hırsızlık" olarak gören ciddi bir kesim olduğunu, Türkiye'de de 1970'li yılların sonuna kadar, hatta 1980'li yılların sonrasında da belli kesimler tarafından girişimcilere çok kötü gözle bakıldığını dile getirdi. Şimşek, "Zaman zaman topluyorum, bütün maliyenin üst kadrosuna, 'Arkadaşlar, onlar bizim velinimetimiz, biz onların ortaklarıyız; onlara iyi davranın. Bir yeni girişimci ortaya çıktıysa önce çiçek götürün, hayırlı olsuna gidin. Tabii ki yükümlülüklerini hatırlatın, ama daha ilk günden adamı korkutmayın, girişimciler varsa maliye teşkilatı işe yarar' diye sürekli hatırlatıyorum" dedi. "Girişimcilik eşittir refah" diye devam eden Şimşek, "Refah için mutlaka ve mutlaka ciddi girişimcilik kültürü gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Hızla küreselleşen dünyada işbirliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, ABD'ye yapılan ihracatın 4 milyar dolar ile yerinde saydığını, firmaların Türkiye'den ne alacağını bilmediğini, pazarın çok büyük ve rekabetçi olduğunu söyledi. Şimşek, küresel fırsatları değerlendirmek için mutlaka küresel anlamda işbirliğine gidilmesi gerektiğini kaydetti.
İstanbul gibi ticari bir başkentin, dünyanın birçok girişimcisi açısından en azından bu bölge için bir üs olması gerektiğine inandığını söyleyen Bakan Şimşek, "Bunu keşfeden birkaç firma var. Bu sayının artmasını bekliyoruz. Mükemmel miyiz; kesinlikle değiliz. En azından vergi anlamında değiliz" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi