Ekrem Pakdemirli, İzmir'in Cumhuriyet'ten bu yana üçüncü büyükşehir olmaktan çıktığını, 25 kilometrelik bir tünelin 7 yılda bitirilememesinin beceriksizlik olduğunu söyleyerek, "50 adamın eline kazma kúrek verseydi çoktan metro inşaatı biterdi" dedi
Eski Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli, yerel seçimler yaklaşırken İzmir'i ve CHP'li belediyelerin çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.
Başarılı bir CHP'yi bulamadık
- Yerel seçimler yaklaşıyor, aday adayları da çalışmalarına başladı. Şuana kadar CHP'li İzmir belediyelerini değerlendirir misiniz?
Biliyorsunuz, ben pilotum ve uçmayı da çok seviyorum. İzmir üzerinde çok gezmişimdir, çok dolaşmışımdır. Ankara'yı çok iyi biliyorum, İstanbul'u, Bursa'yı çok iyi biliyorum. İzmir büyük bir köy haline dönüştü. İzmir'de yukarıdan baktığınız zaman yeşillik yok. Ciddi bir şehirleşme yok. On tane gökdelenimiz yok. Mesela ben dedim ki İzmir'e girerken adamın gözü gönlü açılsın. Onun yerine ne var, izbe yerler. İki katlı üç katlı evler. Anayola bakan yerler, Yeşildere bir felaket. Gazi Bulvarı, Fevzipaşa Bulvarı'nda birşey var mı? Taksim e gittim, Laleli'ye gittim, Beşiktaş'a uğradım gibi bir şey diyebiliyor musun? Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu benim dostumdur. Fevkalade iyi niyetli biri, ama iyi niyetle olmuyor. İyi niyet lazım ama yeterli değil. Hatay Caddesi'ni yedi senedir delik deşik ettiler. Ben Hatay Caddesi'nden ayrıldım, Karşıyaka'ya göçettim. Eve gidemiyorum, arabamı park edemiyorum. Sonra bir hesap ettim 50 tane adamın eline kazma kürek versen o tüneli bitirirdi. Ne oldu da yedi senedir ben evime giremiyorum? Böyle birşey olabilir mi? 
Bu kadar beceriksizlik olur mu?
- Bununla ilgili sürekli Ankara'nın ihale konularında engellediği söyleniyor... 
Ne alakası var Ankara'nın engellemesinin. Sen tünele gir, 50 tane adamını koy oraya, kazmayla delsinler geçsinler. 50 tane adama sen para veriyorsun. 50 adam günde 10 metre kazar. Senin zaten orada kazacağın yer 25 kilometre. Hala bitmedi. Yedi senede yapa yapa iki durak yaptılar. Pes yani, bu kadar beceriksizlik olur mu? Efendim müteahit kaçtı, kaçmayacak müteahite verin. Türkiye'de tünel açacak çok iyi firmalar var. Al Karşıyaka tünelleri. Adam o tünelleri dokuz ayda bitirdi. Burada da dokuz ayda bitirirdi. Yedi senedir bekliyorum ne olacak, evimin önündeki delikler kapanacak. Bazı evler, alttan tünel kazılırken kaydı. Yani basit şeyleri halledemiyorlar. Ondan sonra ne yapıyorlar, efendim yüzden fazla insanı belediyede tutukladılar değil mi. Adamların işi gücü demek ki buralardan başka iş çıkar mı? Böyle şey olur mu? Bunları belediye başkanının ayıklaması lazımdı. Belediye Başkanı' nın devlet tecrübesi yok tamam doğru, olması da gerekmiyor bana göre, bir ekonomist olması da gerekmiyor, ama işadamı olarak bunu bir iş olarak görecek ve işe yaramayanları ayıracak. Ben bir gün gazetede yazdım, bana kalsa personelin yüzde ellisini mezarlıklar müdürlüğüne veririm. Çalışmıyor etmiyor, çalışsa adam bu hale gelinir mi? Delik deşik sokaklar... Eğer bir inat uğruna İzmir yine CHP'ye vermezse farklı bir yönetim bekliyorum ben, farklı bir belediye başkanı.
AKP'nin kazanma şansı var
- Kim olabilir?
En yakın ihtimalde aklımıza gelen AKP'li olabilir, MHP'li olabilir. AKP daha yakın tabii. Büyükşehir olarak Torbalı'da oy verecek, Tire'de oy verecek, bütün ile yaydılar şimdi. AKP'den buraya hizmet edebilecek biri çıkartılırsa, benimn aklıma gelen Binali Yıldırım' ın kazanma şansı var. AKP yüksek oy almak istiyorsa bana göre Binali Bey'i buraya getirmesi lazım. Bana göre AKP yarıştadır, arkadan gelen MHP' dir. İzmirli bir inat uğruna CHP'ye vermezse AKP'nin kazanma şansı var.
İzmir, üçüncü şehir olmaktan çıktı
- İzmir'i nerede görüyorsunuz?
Benim gördüğüm İzmir, üçüncü şehir olmaktan çıktı. Olamadı. Olmaktan uzaklaştı. Halbuki Cumhuriyet ile beraber İzmir üçüncü şehirdi. İstanbul, Ankara, İzmir idi. Şimdi bakıyorum Adana'da, Bursa'da, Ekişehir'de öyle modern mahalleler kuruldu ki, İzmir ne oluyor yani. Eskişehir'de başkan CHP'li. Eskişehir Belediye Başkanı'na şapka çıkarıyorum. İzmir'de maalesef başarılı bir CHP'yi bulamadık. Maalesef dememin sebebi, bir güçlü muhayyefet lazım. Güçlü muhalefetler olursa hükümetler daha iyi çalışır. Muhalefet güçsüzse her yaptığın doğru. Acaba demiyor. Güçlü muhalefet ola ben yanlış yaptım mı acaba diyecek. 
CHP herşeye karşı
- İzmir'de muhalefet AKP'ye karşı ve çok güçlü tabii...
CHP de herşeye karşı ama. 35 proje yaptı AKP, CHP 10 maddesine karşı olur tamam, 35'ine de karşı, Çarşı herşeye karşı... Konak'a bir tünel yapacakınız Yeşilyurt'a geçivereceğiz. İzmir'de ulaşım büyük sorun. Sen iki senede iki istasyon yapamamışsın. Bilimsel açıdan yanlışlar var Bolu Tüneli'nde vücudumun dört katı su çıktı tünelde. İzole ettiler tüneli devam ettirdiler. Burada da su çıktıysa yönünü değiştirecekler olacak bitecek. 
Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli kimdir
1939 yılında İzmir'de doğdu. Orta eğitimini Manisa'da tamamladı. ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. 1963 Haziranında aynı okulda yüksek lisans derecesi aldı. ODTÜ Teorik fizik bölümünde asistan, bir yıl sonra da Makine bölümünde öğretim görevlisi oldu. Daha sonra 1967 Ağustos ayında Imperial College (University of London)'da doktorasını tamamladı. ODTÜ de öğretim görevliliği ve öğretim üyeliği yaptı. Devlet Planlama Teşkilatında grup başkanlığı ve Müsteşar Yardımcılığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcılığı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Başbakanlık Baş Danışmanlığı ve Merkez Büyükelçiliği görevlerinde bulundu. XVIII., XIX., XX. ve XXI. dönemlerde Manisa Milletvekili olarak, Ulaştırma Bakanlığı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. 2003 yılından bu yana, Bilkent, Başkent ve İstanbul Ticaret üniversitelerinde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı, yapmaktadır. Akbank yönetim kurulu üyeliği, Vestel Elektronik A.Ş. Vestel Beyaz Eşya A.Ş adlı özel şirkette Yönetim Kurulu Başkanvekilliği, BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. adlı ticari şirkette Yönetim Kurulu Üyeliği ve Çevresel Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 2007 yılından bu yana da Albaraka Türk Yönetim Kurulu Üyeliği yapmaktadır. Kendisi SAF GYO ve Ülker Bisküvi A.Ş de bağımsız yönetim kurulu üyeliğindedir. 1989 yılından beri Yeminli Mali Müşavirdir. Son yirmi beş yıldır, muhtelif gazete ve dergilerde köşe yazıları yazmaktadır. Evli beş çocuk ve yedi torun sahibidir.