Gülçin Karaegemen- Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Mustafa Yılmaz, Etik Kurul Üyesi Prof.Dr. Atay Atabey, dernek üyesi Op.Dr. Çağan Baytekin, Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilciliği üyeleri ile bir araya gelip, son günlerde gündeme gelen Fransa'da üretilen ve sanayi silikonundan yapıldığı anlaşılınca tüm dünyada kullanımı yasaklanan 'PIP' marka meme protezlerini masaya yatırdı. Prof.Dr. Yılmaz, tüm dünyada yasaklanan PIP marka meme protezinden Türkiye genelinde, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 706 kadına takıldığını, bugüne kadar yaklaşık 500 kadının operasyonla bu protezlerden kurtulduğunu açıkladı. Ülkemizde yırtılma riski bulunan silikonları taşıyan hala yaklaşık 200 civarında kadın olduğuna dikkat çeken Yılmaz, kadınların eğer düzenli olarak kontrole gittikleri takdirde sıkıntı yaşamadan hayatlarına devam edebileceğini söyledi.

Sağlık açısından problem

Prof.Dr. Yılmaz, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA, Food and Drug Adminstration), sanayi silikonuyla meme protezi imal eden fabrika hakkında Fransız Hükümeti'ni defalarca uyardığını fakat Fransız hükümetin uyarıları dikkate almadığını anlatarak, yapılan incelemelerde silikonun endüstri silikonundan üretildiğinin ortaya çıktığını belirtti. Bu aşamadan sonra Uluslar arası Plastik Cerrahi Uzmanları Derneği ile Fransız Hükümeti'nin meme protezi takılan hastaların, doktorlarına başvurup, kendilerine poli implant protezlerin (PIP) takılıp takılmadığını öğrenmelerini istediğini ifade eden Yılmaz, "FDA ve Fransız Hükümeti hastalara bu protezleri çıkartılıp değiştirilmesini önerdi. Protezin kansere yol açtığına dair bir kanıt bulunamadı. Protezlerin yırtılma problemine yol açtığı anlaşıldı. Bu da sağlık açısından büyük bir problem" dedi.

Türkiye' de 706 kadına takıldı

Türkiye'de PIP marka meme silikonu takılan 706 tane kadın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, "Derneğimiz PIP marka meme protezi takılan kadınlara 'doktorunuza başvursun' uyarısında bulundu. Protezde sızma veya yırtık varsa her iki protezin de değiştirilmesini öneriyoruz. Bu yönde bir bulgu yoksa ancak hasta protezleri taşımak istemiyorsa, protezleri değiştirmesini öneriyoruz fakat düzenli kontrol altında tutulan kadınların protez kalabilir. Dernek olarak plastik cerrah meslektaşlarımızın hastalarıyla irtibata geçip ilgilenmelerini istedik. Tüm bu yaşananların Fransız firmasının ticari ahlaksızlığından kaynaklanmıştır. Türkiye'de daha yaygın kullanılan diğer marka protezlerde hiçbir sıkıntı yaşanmamaktadır" dedi.

Denetleyecek bir birim yok

PIP marka meme protezlerinin sağlık açısından riskli olduğunun anlaşılmasının ardından derneklerinin önerisiyle Sağlık Bakanlığı'nın da bir ciddi bir çalışma başlatarak, bakanlık bünyesinde bilimsel komisyon kurduğunu anlatan Yılmaz, "Bilimsel komisyon meme PIP marka protezlerinin çıkartılıp, değiştirilmesini içeren bir onam formu hazırlandı. Bakanlık ayrıca Türkiye'de tüm plastik cerrahlara bir anket gönderip, Türkiye'de ne kadar protez kullanıldığı saptamak için bilgi istedi. Bakanlık Sosyal Güvenlik Kurumu'na, 'Bu protezlerin çıkartılma işleminin ücretini karşılar mısınız?' diye sordu. SGK, yanıtında kanser ameliyatı sonrası takılan protezlerin değişim ücretlerini karşılayacağını bildirdi. Aslında bu iş öncelikle meme protezini üreten firma, Türkiye'ye getiren firma ve Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğundadır. Türkiye'de protezin sağlıklı olup olmadığını denetleyecek, testleri yapacak bir birim veya merkez yok. Dünyada da bu testleri yapabilen çok az sayıda kurum mevcut. Biz hastalarımızın yanında olacağız. Bu işin takipçisi olacağız. Bakanlığın da protezlerin ücretsiz değiştirilmesini sağlamak için önerilerde bulunacağız" diye konuştu.

Cerrahlar dayanışma örneği gösterdi


Plastik Cerrah Çağan Baytekin ise yaşanan olayda Türkiye'deki plastik cerrahların dayanışma örneği gösterdiğini söyleyerek, "Şu an PIP takılan kadınların yüzde 70'nin protezi değişmiş durumda. Plastik cerrahlar değerlendirmeleri ücretsiz yaptılar. Hastanelerle görüşerek ameliyat fiyatlarında indirim yaptırdılar. Diğer protez firmaları da yüzde 25 indirim yaptılar

Hangi ülke ne yaptı?

Fransa: Hükümetin sosyal güvenlik sistemi PIP takılan hastaların ameliyat masraflarını karşılayacağını açıkladı.
İngiltere: 30-40 bin kadına PIP protezi takıldı. Paniğe gerek yok. Protezlerin kanserle ilgisi yok.
Almanya: Doktorlarınıza kontrole gidin.
Hollanda: Bir an önce doktorunuza başvurun. Değişimi sosyal güvenlik kurumu karşılamıyor.
İşveç: İki bin 500 kadın etkilendi. Hükümet, protezlerin çıkartılmasını önerdi ve kullanımını yasakladı.