Medicine Hospital doktorlarından Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, toplumun yüzde 15’inde görülmekte olan böbrek taşlarının modern diyetlere bağlı olarak son dönemlerde özellikle çocuklarda ciddi artış gösterdiğini de kaydetti.

Kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi maddelerin idrardaki yoğunluğunun normalden daha yüksek değerlere ulaşması sonucu böbrek taşlarının oluşmaya başladığını kaydeden Yenice, "Bu mineral ve tuzların yoğunlaşıp kristalleşmesi ve birbirine yapışmasıyla böbrek taşları oluşmaktadır. Taşlar idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Fakat idrar kanalı boyunca herhangi bir yerde takılarak idrar akışını engelleyen taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar." diye konuştu.

Böbrek taşlarından korunmada beslenmenin rolünün büyük önem arz ettiğini kaydeden operatör doktor, özellikle yaz aylarında aşırı çay ve kahve tüketimi, az su tüketilmesi, tuzun fazla tüketilmesi, oksalattan zengin sebzelerin ve hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınmasının risk artıran faktörler olduğunu belirtti. Sebzelerin haşlanıp, suyu süzüldükten sonra pişirilmesini ve tüketilirken yanında kalsiyum kaynağının bulunmasını (yoğurt, peynir, süt gibi) öneren Gürkan Yenice, "Yaz aylarının vazgeçilmez içeceği limonata ve portakal suyu önerilen içecekler arasındadır. Taş oluşumunu etkileyen oksalattan zengin yağlı tohumlardan fındık, yer fıstığı, badem gibi yiyeceklerin azaltılması, kakao ve kakaolu içecekler ile kolanın az tüketilmesi önemlidir. Yaz aylarında terlemeye bağlı olarak sıvı ihtiyacının artacağı göz önüne alınarak günlük su tüketiminin en az 2-2, 5 litre (yaklaşık 8-10 bardak su) olarak ayarlanması ve alınan tuz miktarının kısıtlanması böbrek taşlarından korunmada dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerdir." ifadelerini kullandı.

 

Editör: Haber Merkezi