Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu’na (İSTÖP) gönderdiği yazıda, takviye edici gıda adı altında kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici niteliklerde hiçbir ürüne üretim ya da ithal izni verilmediğini açıkladı. Bakanlığa başvuran İSTÖP Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydoğan, yazılı ve görsel medyada çok sık yer alan her türlü hastalığa çare olacağı ileri sürülen, bitkisel gıda desteği adı altında piyasaya sürülen ilaç reklamlarının yasal olup olmadığını sordu. Aydoğan’a bakan adına cevaben bir yazı gönderen Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemeler ile takviye edici gıdaların izin, tescil ve kontrol hizmetlerini kendilerinin yürüttüğünün altını çizerek, “Bakanlığımızca takviye edici gıda adı altında kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici vb. niteliklerde hiçbir ürüne üretim ya da ithal izni verilmemektedir.” dedi.

Kontrol hizmetlerini de kendilerinin yaptığının altını çizerek, piyasaya bitkisel ilaç şeklinde sürülen ürünlerin değişik şekillerde satışa sunulduğunu vurguladı. Firmaların ithalat yada üretim izni olmadığı halde yalan beyanla Bakanlıktan izinli olduklarını ilan ederek satış yaptıklarını kaydeden Genel Müdür Doç. Dr. Aydemir, bazıların da başka firmalara ait ithalat ya da üretim izni tarih ve sayılarını kendi ürünlerine aitmiş gibi gösterdiğini açıkladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın reklamı yapılan bu ürünlere gıdalara ek olarak takviye edici gıda niteliğinde ithalat izni verdiğini ve firmaların da bunu taahhüt ettiğini anlatan Doç. Dr. Aydemir, “Bu ürünlere ait Bakanlığımızdan insanların günlük tükettikleri gıdalara ek olarak takviye edici gıda niteliğinde verilen ithal ve üretim izinlerini beyan ve taahhüt ettiklerinin dışında etiket, ambalaj ve reklamlarla satışa sunarak tüketiciyi yanıltmaktadırlar. Ayrıca yapılan bu reklam ve tanıtımlar mevzuata aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın üretim ve ithal izni verdiği ürün isimleri üretim ve ithal izni tarih ve sayıları ile üretici ve ithalatçı firma isimlerinin www.kkgm.gov.tr internet sitesi ana sayfasında yayınlandığını hatırlatan Doç. Dr. Aydemir, kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici bir özelliği olduğu iddia edilen ürünlerin kesinlikle kullanılmamasını istedi. Bakanlıktan izinli takviye edici gıdaların reklam ve tanıtımlarında bitkisel ilaç olarak gösterilmesinin izin verildiği anlamını taşımadığına değinen Doç. Dr. Aydemir, söz konusu reklam ve tanıtımları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Reklam Özdenetim Kurulu’na gerekli yasal işlemin uygulanması için bildirdiklerini ifade etti.

Bu alanda büyük bir otorite boşluğu olduğunu belirten İSTÖP Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ilaç adı altında satılan ürünlerin üretim izninin olmadığını söylediğini, bunu da toplum olarak kabul edilemeyeceğini açıkladı. Cumhuriyet savcılarını göreve çağıran Aydoğan, “Bakanlık vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin şikayet etmelerini istiyor. Şikayete gerek var mı? Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, RTÜK gereğini yapacak. Biz yasal boşluk varsa düzeltilmesini istiyoruz. Bu ürünlerin içerisinde gerçekten saygıdeğer, uzun araştırmalar neticesinde ortaya çıkmış bitkisel ilaçlar olabilir. Bunlar desteklensin, ama yasal prosedürle yapılsın. Hatta üniversiteler, tıp fakültelerinde fitoterapi konusunda dal açsınlar.” dedi.
Editör: Haber Merkezi