New Orleans'taki Amerikan Kardiyoloji Okulu'nun kardiyoloji konferansları sırasında sunulan iki araştırma, kolesterol ve tansiyon ilacı kullanan hastaların bypass veya anjiyo sonrası hayati kalp krizi geçirme veya başka kalp sorunları yaşama riskinin azalmadığını ortaya koydu.
İlk araştırma, çoğu erkek ve 60 yaş grubuna dahil, aynı zamanda kalp ilacı da kullanan 22 ülkeden 1200 kalp hastası üzerinde yapıldı.

Araştırma sırasında, bu kişilerin yarısından sadece ilaç kullanmaya devam etmeleri istenirken, diğer yarısı bypass ameliyatı da geçirdi.
New England Tıp Dergisi'nin web sitesinde yayımlanan sonuçlara göre, beş yıl içinde iki gruptaki ölüm oranları arasında hiçbir fark yoktu. İlk iki yılda sadece ilaç kullanan kalp hastaları arasındaki ölüm oranı bypass olanlardan daha yüksek çıkarken, iki gruptaki ölüm oranları beş yıl içinde birbirine yaklaştı. Doktorların, bypass olan hastaların ölüm oranının yüzde 25 oranında azalacağı yönündeki tahmini de gerçekleşmedi.

Araştırmaya katılan Doktor Eric Valazque, sunumdan sonra "Çoğu hastanın birkaç yılı garanti altına almak için bypass yaptırması gereksiz. Yaşam şansı çok daha fazla olabilir" diye konuştu. Kanada  hükümeti tarafından finanse edilen ikinci araştırmada ise kalp anjiyosunun kasık yerine el bileğinden yapılmasının komplikasyon riskini azalttığı ortaya konuldu.

Editör: Haber Merkezi