Bilimsel araştırmalar ve tıp dünyasının, katkı maddesi içeren besinlerin çocuklarda zararlı olduğuna dair kuvvetli kanıtlara sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, “Katkı maddesi olan gıdaların tüketimiyle çocuklarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri beslenme bozukluğudur. Bu tip gıdalar, genellikle abur cubur diye tarif ettiğimiz boyalı, besin değeri düşük, aşırı tuzlu veya aşırı şekerli gıdalar olabilmekte ve dolayısıyla çocukların iştahını kapatabilmektedir. Bu durumda bu tip gıdaları sık kullanan çocuklar, büyüme ve gelişmeleri için gerekli temel besin maddelerini almamaktadırlar. Bu durum vitamin mineral eksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, IQ düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabilmektedir.” dedi. Yurtseven ayrıca bu tür yiyeceklerin, alerjik hastalık görülme ihtimalinin ve olanların da şikâyetlerinin artmasına sebep olabildiğini söyledi. Katkı maddeleriyle kanser oluşumu arasındaki bağın da araştırıldığını vurgulayan Ali Yurtseven, “Bunlarında dışında dikkat eksikliği, hiperaktivite, zeka seviyesinde gerilik, migren atağı gibi hastalıklara da katkı maddesi içeren ürünlerin yol açtığına dair kuvvetli şüphe mevcuttur.” diye konuştu.

HAZIR GIDA YENMESİ ENGELLENMELİ


Anne ve babaların, başta okula veya kreşe gidenleri olmak üzere çocuklarına mümkün olduğunca doğal, evde kendi yaptıkları yiyecekleri vermelerini öneren Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, bu yolla ev dışında hazır gıda yemelerinin önlenebileceğini söyledi. Ayrıca anne ve babaların çocuklarını konu hakkında bilinçlendirmesi gerektiğini, Sağlık ile Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarının ortak çalışmalarla katkı maddesi içeren ürünlerin üretiminin azaltılmasına yönelik tedbirler alması gerektiğini sözlerine ekledi.

HANGİ BESİNLERE DİKKAT EDİLMELİ?

Her türlü şekerlemeler, hazır meyve suları, kola ve gazoz gibi gazlı içecekler, hazır çorba, puding, meyveli hazır yoğurtlar, salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri, cipsler, ketçap ve mayonez gibi çoğu uzun ömürlü ambalajlı ürünlerde katkı maddesi bulunmaktadır.
Editör: Haber Merkezi