Yıldız, sigaranın benzeri olmayan bir sağlık problemi olduğunu, sadece kişinin kendisine değil, çevresine de benzer şekilde zarar veren bir madde olduğunu söyledi. Sigaranın yüksek derecede bağımlılık yaptığını ifade eden Yıldız, Türkiye’de 17 milyon civarında insanın sigara kullandığı bilgisini verdi. Bunların büyük bir çoğunluğunun erkeklerin olduğunu, ancak ne yazık ki son yıllarda kadınlar arasında ciddi bir artış görüldüğünü kaydeden Yıldız, "Ülkemizde özellikle eğitimli kadınlarda, Avrupa ve Amerika`ya göre sigara içme oranı ciddi biçimde yüksekte kalıyor." dedi.

KOÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yıldız, kadınlarda sigaraya bağlı olarak gelişen hastalıkların hem daha ağır seyrettiğini hem de tedavisinin çok daha zor olduğunu dile getirdi. Pasif içiciliğin önemli bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, evinde sigara içen ebeveynlerin çocuklarına 5 sigara içirmiş gibi olduğunu belirterek, "Örneğin, çocuklarımızı düşünelim. Akşam evde anne ve baba çocukla aynı ortamda sigara içiyorsa, bu çocuk maruz kaldığı dumandan, ortalama 5 tane sigara içmiş kadar zarar görüyor. Aileler mutlaka çocuklarını çok seviyor ancak böyle bir ortamda en büyük zararı yine kendileri veriyor." diye konuştu.

Yıldız, sigara firmalarının bir çoğunun Amerika'da olduğunu, ancak bu ülkede sigara içme oranı yüzde 4 olduğunu ancak bu oranın Asya’da yüzde 50 Türkiye ve Ortadoğu'da yüzde 30 – 40 olduğunu dile getirdi. Yıldız, sigara firmalarının bu şekilde önce hasta ettiğini, ardından da aynı ülkenin ilaç firmalarının ilaç satarak, para kazandığını ifade ederek, "Böylece ne yapıyorlar? Önce üretip satıyor, para kazanıyorlar; sonra biz hasta olunca ilaç satıp bir kez daha para kazanıyorlar." ifadelerini kullandı.


Editör: Haber Merkezi