Rotavirüsün özellikle çocukluk çağındaki ishal hastalıklarının en sık etkilisi olduğunu kaydeden Antalya Yaşam Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Ermiş, “Birçok kişide rotavirus ishali hafif ve orta şiddette seyrederken bir grup hastada da özellikle süt çocuğu yaş grubunda ağır seyredip ölümcül sonuçlar doğurması nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi. İshalin barsaklarda hareketlerin artması, sıvı emilimin azalması veya barsak sıvılarının artması sonucu ortaya çıktığını belirten Dr. Ermiş, “İshal genel olarak günlük dışkı sayısının artması ve dışkı kıvamının bozularak yumuşak ve sulu bir görünüm alması olarak tanımlanır. Günde 4-5 defadan fazla sayıda sulu dışkılama, ishal olarak kabul edilir. Küçük bebeklerde beslenme şekline göre dışkılama sayısı ve ishal tanımı değişebilir. Örneğin, anne sütü alan bebeklerde dışkı sayısı günlük 7-8 'e çıkabilir” şeklinde konuştu.

Çocukluk çağında ishal etkenleri arasında virüsler ve özellikle de rotavirüs enfeksiyonlarının önem taşıdığını söyleyen Dr. Ermiş, “Rotavirüs, ince barsakları etkileyip, sıvı ve elektrolit emilimini bozarak vücuttan ciddi sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Rotavirüs ishale bağlı hastaneye yatışlarda ilk sırayı alan virüslerden birisidir. En sık kış aylarında görülmekle birlikte, yılın her döneminde görülebilir. Her yaşta görülebilmekle birlikte, en sık 4-24 ay arası çocukları etkiler” dedi. Rotavirüsün bulaşıcı bir hastalık olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Ermiş, “Bu hastalığı taşıyan kişinin dışkısıyla, yiyecekler ve eller aracılığıyla bulaşırken, kapı kolları, telefonlar, oyuncaklar da indirekt olarak infeksiyonun yayılmasında rol oynayabilir” ifadelerini kullandı.

Hastalığın kuluçka süresinin 1 ile 3 gün olduğunu kaydeden Dr. Ermiş, şunları söyledi:
“Bu süre sonunda hafif ateşle birlikte kusma olabilir veya olmayabilir. Bazı çocuklarda aşırı kusma ön plandayken bazılarında aşırı ishal ön plandadır. Ancak genel olarak kusma sonrasında karın ağrısı ve çok sulu ishal başlar. Beraberinde iştahsızlık ve halsizlik dikkat çeker. Aşırı kusma ve aşırı ishal sonrası yeterli sıvı alamayan bebeklerde su ve tuz kaybı hastalık tablosunu ağırlaştırır. Ateş ve kusma çoğunlukla 1- 2 günde geriler, ishal ise 5-7 gün sürebilir. İshal sırasında hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları (öksürük, burun akıntısı) görülebilir. Tanı için yapılan mikroskopik dışkı tetkikinde özellik yoktur, dışkı kültüründe üreme yoktur. Dışkıda rota virüs antijen testi ile tanı konulmaktadır. “

Tedavide en önemli noktanın kaybedilen sıvının yerine konması olduğunu vurgulayan Dr. Ermiş, “Rotavirüs ishallerinin özel bir tedavisi yoktur. Genel olarak diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi rotavirüs enfeksiyonlarında da antibiyotik kullanmanın faydası yoktur. Tedavide en önemli nokta kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Bu mümkünse ağız yoluyla, ancak mecbur kalındığında hastane koşullarında damar yoluyla serum verilerek de yapılmaktadır. Bebek anne sütü alıyorsa kesinlikle devam edilir. Ağızdan sıvı tedavisi ORS olarak adlandırılan (kaynamış ılıtılmış su veya hazır su içinde hazır tuz-şeker karışımları eritilerek hazırlanan) sıvıların doktor tavsiyesine uygun olarak verilmesiyle yapılmaktadır. Az yağlı ishal diyeti önerilmektedir.. Uygun yaş grubundaki çocuklara yoğurt, patates, muz, pirinç lapası verilebilir. Azar azar ve sık beslenme barsaklardan gıdaların emilimini arttıracaktır.

En önemli korunma yöntemi ise ellerin sık yıkanması, özellikle yuvalarda ortam temizliğine dikkat edilmesi, hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellemek olacaktır. Aşılama da korunmada önemli noktalardan birisidir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi