Down Sendromu Derneği-Türkiye Ege Bölge Başkanı Sami Altunel, Down Sendromu konusunda toplumu bilinçlendirmek, DS'li çocuklarla, engelli diğer grupları ve engelsiz çocukları bir araya getirip, kaynaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Down Sendromlu birey ve ailelerine ulaşarak dayanışma sağladıklarını söyleyen Altunel, 'Dünya Farklılıklarla Güzel' ve'Herkesin Yeri Var' sloganları ile tüm çocukları ve aileleri kucaklamayı amaçladıklarını anlattı.

Bireysel farklılıklara saygı

Down Sendromu Derneği-Türkiye yetkilileri özellikle küçük yaşlarda yaşanan kaynaştırma deneyiminin engeli olmayan çocuklardaki etkisine yönelik olarak şu bilgileri verdi: "Engelli bireye karşı kabul, hoşgörü ve yardımlaşma anlayışları geliştirir. Bireysel farklılıkları doğal karşılar ve saygı gösterir. Kendi yetersizliklerini görme, bunları kabul etme ve giderme davranışları gelişir. Engellilerle birlikte yaşamayı öğrenir. Liderlik, model olma ve sorumluluk duygusu gelişir." Down Sendromu Derneği-Türkiye öncülüğünde Prof. Dr. Özgür Çoğulu, Down Sendromu sağlık kontrol listelerinin önemini ve Uzman Psikolog Nurşen Uslu da yaşam boyu rehberlik konularını Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi'nde DS'li çocuklar ve ailelerine anlattı.

Down Sendromu Derneği- Türkiye
 
Dernek, dünyada ve Türkiye'deki DS ile ilgili güncel gelişmeleri çok yakından takip eden, Down Sendromunu duyurmak, toplumsal farkındalığı yükseltmek için sürekli çalışan, ülke genelinde aile ve uzmanlara destek verebilen ve o bölgedeki destek kuruluşlarına nasıl ulaşılabileceği konusunda yönlendirebilen ve böylece tüm kurumlarla işbirliği içinde çalışmayı amaçlayan bir misyon üstleniyor. Toplumun engellilik algısını etkileyen projeler uygulayarak Down Sendromlu insanların bebeklikten itibaren her yaşta ve konumda karşılaştıkları ayrımcılık ile mücadele ederek, fırsat eşitliği sağlamayı ve toplumdaki vazgeçilmez yerlerini sağlamlaştırmayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olan Down Sendromu Derneği, Türkiye Uluslararası DS Derneği (DSI) ve Avrupa DS Derneği ( EDSA) üyesi.

Nihal Işık