Havaların ısınmaya başlamasıyla su ihtiyacının arttığını hatırlatan uzmanlar, gazlı içecek tüketen insanların ağız ve dudakları ıslandığı için susuz kaldıklarını fark edemeyeceklerini belirtti. Uzmanlar, "Şekerli gazlı içecekler içildiğinde, şekerin sindirimi için kan mideye hücum eder. Gizli susuzluk, baş ağrısı, astım, alerji, böbrek taşı, kalp hastalığı ve depresyon gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açabilir." uyarısında bulundu.

Bursa Özel Bahar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, şöyle devam etti: "Üstelik gazlı içecek tüketiminin daha da artırılması için yoğun bir çaba ve teşvik gösterilmektedir. Kişi başı yıllık süt tüketimi 25 litre iken, İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre yıllık 40 litre olan gazlı içecek tüketiminin nüfusumuzun genç olmasından istifade ile Avrupa ülkelerinin seviyesi olan 60 litreye çıkarılması hedeflenmektedir. Birçok konvansiyonel üründe olduğu gibi katkı maddelerinin cirit attığı bu ürünler, obezite, diyabet, diş çürümesi, kemik sorunları, beslenme bozuklukları, koroner kalp hastalığı ve nöropsikiatrik bozukluklara yol açar. ABD'de Colombia ve Miami Miller Üniversiteleri tarafından 2 bin 564 kişi üzerinde yapılan ve 10 yıl süren bir araştırmada her gün alınan tek bir şişe diyet gazlı içeceğin kalp krizi riskini yüzde 43 oranında artırdığı ortaya çıkmıştır."

Editör: Haber Merkezi