A, C vitamini, folik asit ve kalsiyum gibi beslenme açısından birçok fayda sağlayan brokoli, bu kez kansere savaş açacak. ABD Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Moleküler Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Paul Talalay ve ekibi, brokolide vücudu kansere ve diğer hastalıklara karşı koruyan bir grup enzimin faaliyetini arttıran sulforafanı üretmeyi başardı. Prof. Dr. Talalay, şunları söyledi: 1992 yılında, bizim laboratuvar ekibimiz brokoli ve lahana gibi kireçli sebzelerde mevcut olan sulforafan glukosinatın (SGS) öncüsü olduğu sulforafanı izole etti. 10 yıllık araştırmalar sonrasında, elde edilen sonuçlar sulforafanın potansiyel kanser önleyici etkileri olduğunu gösterdi.
Dolaylı bir antioksidan olarak değerlendirdiği SGS'nin 72 saat boyunca koruma sağladığını ifade eden Talalay, 'Bu süre C, E Vitaminleri ve beta karoten gibi etkisi sadece birkaç saat süren direkt antioksidanların etki süresinden uzundur. Bunun yanı sıra, çalışmalarımız Faz 2 detoksifikasyon enzimlerinin aynı zamanda anti-bakteriyel, anti-enflamatuar, anti-UV-Işığı-Hasarı etkilerine ve potansiyel faydaları oldukça arttıran diğer eylem biçimlerine sahip olduğunu göstermeye odaklanmıştır' dedi.

Hepsi koruyucu bileşen içermiyor

Her brokolide SGS bulunmadığını ifade eden Talalay, 'Bu koruyucu bileşiğin, brokoli filizlerinde daha olgun brokoli bitkilerine nazaran 20 misli fazla olduğunu ve bunların tohumdan çıkarılabileceğini bulduk. Bu yüzden içinde çok yüksek miktarda SGS bulunan bitki yetiştirdik. SGS'nin göğüs ve kolon kanserini, aynı zamanda farelerde diğer tümörlerin gelişimini önlediğinin ortaya çıkması; kanserin önlenmesinden kansere karşı korunmada önemli bir rol oynadığının belirlenmesi çok önemli' diye konuştu. (Akşam)