Özel Çağsu Hastanesi Psikolojik Danışmanı Sema Eray, 2-5 yaş arası çocukların haftada 32 saatten fazla, 6-11 yaş arası çocukların ise ortalama 28 saat televizyon izlediklerini söyledi. Sema Eray, "Çalışan bir yetişkinin ortalama çalışma saatinin haftada 36 saat olduğunu düşünürsek çocukların televizyon karşısında ne kadar ciddi bir vakit harcadıklarını görebiliriz. Peki çocuklar hiç televizyon izlemeyecekler mi? Amerikan Pediatri Enstitüsü 2 yaşına kadar çocukların kesinlikle televizyon izlememesi gerektiğini belirtmektedir. Günümüzde bu durum biraz ütopik gelebilir. Bu yaş aralığında çocuğun maksimum düzeyde anne baba ve sosyal çevre ile etkileşimde bulunması gerekir. Bu nedenle tamamını engelleyemesek de çocuğun televizyon karşısında geçirdiği zamanı minimum düzeye indirmemiz gerekir” ifadelerini kullandı

'ŞİDDETİ NORMALLEŞTİRİR'


Çocukların televizyonda gözlemlediği şiddeti normalleştirerek onu günlük hayatının bir parçası haline getirebildiğine dikkat çeken Sema Eray, "Devamlı birbirini izleyen noktaları takip eden çocuğun algılamasında bozukluklar gözlenebilir. Programların birçoğunda kullanılan kelimeler argo ve yabancı özentili kelimeler olduğundan çocuğun dil gelişimi olumsuz etkilenir. Televizyonda hazır bilgi sunduğu için bu çocuğun eleştirel düşünme yeteneğini baltalayabilir. Aşırı derecede televizyon izleyen çocuklarda dikkat bozuklukları gözlemlenebilir.” dedi.

Televizyonu çocuğu oyalamak için değil, uygun davranışları kazanmasında bir araç olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Eray sözlerini şu şekilde sürdürdü, "3 yaşından küçük çocuklar 20 dakikadan fazla televizyon başında bırakılmamalı, 3 yaşın üstü çocuklarda ise televizyon izleme saati 2 saati geçmemelidir. Televizyon izlemek rutin ve doğal bir davranış olmaktan çıkarılmalı ödül olarak da kullanılmamalıdır. Anne baba tarafından takip edilen diziler çocukla birlikte izlenmemeli ama ona uygun programlar açıkken çocuğun yanında bulunulmaya özen gösterilmelidir. Çünkü televizyon çocuğu oyalamak için değil, uygun davranışları kazanmasında bir araç olarak kullanılmalıdır. Anne baba kitap okuyarak, hobi edinerek çocuğa televizyon alışkanlığı konusunda model olmalıdır. Çocuğa uygun olmayan programların neden izletilmediği mutlaka çocuğa açıklanmalıdır.”