ABD'nin Missisippi eyaletinde HIV'le dünyaya gelen bir bebek, uygulanan erken tedaviyle hastalığını yenerek dünyada bir ilk oldu. Bebeğin tedavisi, Atlanta'da düzenlenen Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansı'nda aşama aşama, tüm ayrıntılarıyla sunuldu. Araştırmanın başındaki John Hopkins Üniversitesi'nden virolog Doktor Deborah Persaud, başarıyı "HIV'in çocuklarda potansiyel ve fonksiyonel olarak tedavi edilmesinin kanıtı" diye tanımladı. Buna göre, Missisippili bebeğe, sadece çocuklardaki HIV'e özel geliştirilen ilaçların kullanıldığı bir tedavi uygulandı.


Tamamen arındı

Bebeğin doku ve hücre aralarına gizlenmesi halinde bağışıklık sistemini geri dönüşü olmaksızın çökertmeye neden olacak virüs, gizlenerek yayılma aşamasına geçmeden yok edildi. Tedavinin ardından geçen iki buçuk yıl sonunda bebeğin vücudunun tamamen HIV'den arınmış olduğu tespit edildi. İlaç tedavisinin sona erdirilmesine rağmen aktif durumda olmayan hücrelerde yeniden nüksetme riski bulunan virüse rastlanmaması, dünyada ilk kez karşılaşılan bir gelişme olarak kayıtlara geçti.
Virüse, doğumundan kısa süre önce bebeğin annesinde rastlanmıştı. Fakat, hamilelere uygulanamayan tedavi, bebeğin dünyaya gelmesinin hemen ardından uygulandı. 29 gün sonra da HIV'in neredeyse tespit edilemeyecek kadar azaldığı gözlemlendi. Uygulanan tedaviye 10 aylık bir ara verilmek zorunda kalındı. 10 ay sonunda bebekte  HIV'in izine rastlanmadı.
Editör: Haber Merkezi