ABD, New York'taki ünlü kanser tedavi merkezi Memorial Sloan-Kettering'in başlattığı yazı terapisi programının mucidi, romancı Judith Kelman. Programa üç yıl içinde yüzlerce kanser hastası katılmış. Kelman, "Bizler birer öyküyüz. İnsanlar yaşadıkça hayatlarının kat ettiği yolu film şeridi gibi hatırlar. Sonra son derece ciddi bir hastalık olan kanser, o hayatı esir alır. Yaşamöyküsü rayından çıkar. Biz hastalara, yaşamlarını geri kazanmaları için güç veriyoruz. İstedikleri formatta yazmaları için onları teşvik ediyoruz. Şiir, derleme, roman, deneme, blog, tiyatro oyunu, senaryo; ne isterlerse onu yazıyorlar" diye anlatıyor.
Yazıyla uğraşan bazı hastalara rehberlik eden Kelman'ın ekibinde 50 kadar gönüllü yazar da yer alıyor. Hastaların yazıları, yılda bir kez sahnede okunuyor.

Konuda sınırlama yok


Kelman'ın öğrencilerinden biri olan film yapımcısı ve yazar Michael Soloman, programın en faal katılımcılarından. 2001 yılında hoçkin dışı lenfoma teşhisi konan Soloman, "Yazmak herkesin hayalidir. Bir editörünüz var, istediğiniz hikâye hakkında konuşabiliyorsunuz. Bu programın en güzel yanı da bu. Kanser deneyimim hakkında da yazdım, kadınların kalbimi nasıl kırdığını da. İstediğiniz konuda yazmakta serbestsiniz" diyor.
Rachel Rusch ise iki yaşındayken kansere yakalanmış bir katılımcı. Aynı zamanda babasına da kanser teşhisi konmuş. İkisinin de durumu iyi ancak oyuncu olan Rachel Rusch'un tedavisi sürüyor. Rusch, programa katılmanın kendisine mesleğinde ilerleme sağlamak için güven verdiğini anlatıyor.
Judith Kelman ise bir yazıyı yazıp bitirme eyleminin kişiye olağanüstü bir başarı hissi tattırdığını, bu hazzın kendi başına değerli bir terapi olduğunu söylüyor.