01-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Can Küçük, süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine meme kanseri denildiğini belirtti. Meme kanserinin dünyada en sık görülen kanser türü olduğunu aktaran Prof. Dr. Küçük, “Günümüzde sekiz kadından birisinde meme kanseri görülmektedir. Kadınlara kıyasla daha az görülmekle birlikte, erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Her 100 meme kanserinden birisi erkeklerde görülür. Erkeklerde oluşan meme kanserleri çok daha hızlı yayılır." diye konuştu.

Prof. Dr. Can Küçük, meme kanserinde önemli risk faktörleri olduğunu ifade ederek, bunları şöyle sıraladı: "İleri yaş önemli bir risk faktörüdür. Meme kanseri tanısı konan hastaların yüzde 70’i 50 yaş üzerindedir. Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kanser gelişme olasılığı normal kadınlara göre 3-4 kat daha fazladır. Aile yakınları arasında meme kanserine yakalanmış kadınların, meme kanserine yakalanma olasılığı, diğer kadınlara göre daha fazladır. Erken adet gören (12 yaş altı) ve/veya geç adetten kesilen (55 yaş üstü) kadınlarda meme kanserine yakalanma riski 2-3 kat artar. Hiç doğum yapmamış kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır. Bazı çalışmalarda obezitenin özellikle 50 yaş üzerindeki kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini artırdığı gözlenmiştir. Uzun süre östrojen tedavisi (10 yıldan fazla) gören kadınlarda, meme kanseri riski artmaktadır."

“Meme kanserinde, hastalık hiçbir belirti vermeyebilir” diyen Prof. Dr. Küçük, “Bu nedenle meme kanserini erken teşhis etmek için 20-40 yaş arasında 3 yılda bir doktor kontrolünden geçmelidir. 40-50 yaş arasında yılda 1 doktor kontrolünden geçmeli ve 2 yılda bir mamografi çektirmelidir. 50 yaşından sonra her yıl doktor kontrolü ve mamografi yaptırmalıdır. Ayrıca 20 yaşından büyük her kadın ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Meme kanserini kesin önleyen bir yöntem henüz yok; fakat erken tanı sayesinde, meme kanserinin getirdiği sorunlar büyük oranda çözülebilmektedir.” ifadelerini kullandı.


MEME KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Prof. Dr. Can Küçük, son yıllarda meme kanseri tedavisinde oldukça önemli gelişmeler olduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi; “Hastalık ne kadar erken safhada saptanırsa tedavi olanağı ve seçeneği o kadar fazla olmaktadır. Günümüzde meme kanserinin asıl tedavisi cerrahidir. Fakat, memenin ne kadarının alınması gerektiği konusunda pek çok tartışma vardır. Günümüzde ameliyat çoğunlukla radyoterapi, hormonterapi veya kemoterapiyle birlikte uygulanmaktadır.”
Editör: Haber Merkezi