Türkiye'de genç kadınlarda meme kanserinin yaygınlaşması, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Üç adımda hayata geçirilecek projelerle meme kanserinin 'Evre Sıfır'da tespit edilerek organ kaybının azaltılması ve daha çok kişinin hayatta kalması hedefleniyor. Proje kapsamında, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, meme kanseri taramasında altın standart olarak kabul edilen mamografi çekim yaşını 50'den 40'a indirdi. Ancak erken teşhis için atılan adımlar bununla kalmıyor...

Köy köy ücretsiz tarama

120 gezici kamyonla, 81 il köy köy dolaşılıp ücretsiz mamografi taraması yapılacak. 23 bin aile hekimi de bu konuda eğitime alındı. Konuyla ilgili bilgi veren Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye'deki tüm Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde 2 yılda bir ücretsiz mamografi taraması yapılacağını söyledi. İşte Doç. Dr. Gültekin'in ağzından erken teşhis çalışmaları:

Aile hekimi meme, rahim ağzı ve kolon'a bakacak

 Türkiye'deki meme kanseri oranlarında yaşanan artış korkutucu. Avrupa ve ABD'de 'meme kanserine yakalanan hastaların' yüzde 10-15'i 50 yaş altında. Türkiye'de ise meme kanseri hastalarının yarısı 50 yaş altında.
 Gezici mamografi kamyonları haziran ayından sonra yola çıkacak. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde alışveriş meydanlarına büyük kamyonlar koymayı planlıyoruz.
23 Bin aile hekimine verilecek eğitimle meme, rahim ağzı, kolon kanseri rutin muayene uygulamasına girecek. Bu kanserler birinci basamakta kontrol altına alınabilecek. Şu an klinik ve teorik eğitimle ilgili çalışmalar başladı.

Aşırı kilo tetikliyor

Türkiye'nin en önemli meme cerrahisi uzmanlarından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen de genç kadınlarda meme kanseri görülme oranının endişe verici düzeye çıktığına dikkat çekti. Kurucusu olduğu Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) ile kadınların bilinçlenmesine katkıda bulunan Özmen, mamografi yaşının 40'a indirilmesi projesinin de mimarlarından. Özmen şöyle konuştu:

Genç kızlar şişmanlıyor

Meme kanseri vakasındaki artış genç nüfusun artması ve kadınlarda obezitenin yayılmasıyla doğru orantılı.  
Avrupa ve ABD'de her 8 kadından biri, Türkiye'de ise 10 kadından biri meme kanserine yakalanıyor.
20 bin hasta arasında yaptığımız araştırmada, kadınların yarısının 50 yaşından önce meme kanserine yakalandığı ortaya çıktı.

Bu oran 40 yaşın altında yüzde 20. Avrupa'da bu oran yalnızca yüzde 5.
Editör: Haber Merkezi