Feyzi'nin Wilhelm Conrad Röntgen'den esinlenerek ne şekilde ilk röntgen cihazını Osmanlı döneminde ürettiğinin anlatıldığı "Dr. Esad Feyzi'nin Türk Tıbbına Katkıları" adlı seminere, yakınları Azerbaycan Büyükelçisi Matt Bryza'nın eşi Zeyno Baran, eski gazeteci Füsun Arsan, Tülay Arsan ve Esad Feyzi Çoker katıldı.

Semineri sunan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsel Kavalalı, 1874 yılında doğan Feyzi'nin, 1897 yılında askeri tıbbiyeden mezun olduğunu söyledi. Kavalalı, 27 yaşında hayatını kaybeden Feyzi'nin, Wilhelm Conrad Röntgen'den esinlenerek nasıl röngten cihazını bulduğunu şöyle anlattı: " Esad Feyzi, fizik laboratuvarındakilere iyi bir Crookes tüpü ile güzel bir Ruhmkorff bobini duruyor. Sizde kuvvetli bir elektrik pili bataryası var. Müsaade ederseniz bu ışını burada yapalım dedi. Teklifi hemen kabul edildi. Ertesi günden itibaren kimya laboratuvarının küçük bir odasına tüp, bobin konmuş, mahzende saklanan elektrik pilleri bataryası da oraya çıkarılmıştı."

27 yaşında öldü

Seminerde en dikkat çeken konuşmayı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Gürgan yaptı. Gürgan, Esad Feyzi'nin x ışınlarından dolayı yüzünde bir çıban çıktığını ve 24 saat sonra kan zehirlenmesinden 27 yaşında hayatını kaybettiğini söyledi. Henüz ilk defa kullanılan x ışınlarının korunmasız bir şekilde kullanıldığına dikkat çeken Gürgan, "Esad Feyzi radyolojinin Türkiye'deki kurucusudur. Ancak x ışınlarının etkilerini o dönemde çok fazla bilmiyorlar. Korunmasız olarak kullandığı için kısa süre sonra yüzünde çıkan bir çıbandan dolayı hayatını kaybediyor. Bu ya radyasyonun etkisi ile gelişen lösemi ile veya bağışıklık sisteminin çökmesiyle oluyor" dedi.