İzmir Kent Hastanesi Göğüs Cerrahı Doç. Dr. Kutsal Turhan, koltukaltında açılan iki küçük kesiden girilerek yapılan ameliyatlarda ultrasonik kesicilerin devreye girdiğini söyledi. Doç.Dr. Turhan, "Terlemeyi ses dalgalarıyla kesiyoruz" dedi.

Tıpta 'Nedeni bilinmeyen aşırı terleme' olarak bilinen sorunla mücadele edenler, bu dertlerinden çeşitli şekilde geçici ya da kalıcı olarak kurtulabiliyor. Aşırı terlemeden kalıcı kurtuluşun formüllerinden birinin ameliyat olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Göğüs Cerrahı Doç. Dr. Turhan, rahatsızlığın 10’lu yaşlarda başladığını kaydetti. Sorunun 40’lı yaşlarda azalacağının söylenmesine rağmen azalmadığını belirten Doç. Dr. Turhan aşırı terlemenin insanları nasıl etkilediğini şöyle anlattı:

"Bazı insanlarda tamamen sağlıklı olmalarına karşın hiçbir neden yokken özellikle el, koltuk altları, yüz ve ayaklarında aşırı terleme görülebiliyor. Biz buna tıp dilinde nedeni bilinmeyen aşırı terleme diyoruz. Bu bir hastalık değil sosyal sorun. Bu insanlar sıcak olmayan zamanlarda kışın ortasında bile çok terleyebiliyor. Elleri birden sırılsıklam olabiliyor. Bu sosyal bir sorun oluyor. El ve koltukaltları aşırı terleyen insanlar daha içine kapanık oluyorlar. Koltukaltları kötü görüntü verebiliyor. Sevgilisinin elini tutamamak, tokalaşmadan önce elleri kurulamak, yazı yazarken, sınavda kağıdın ıslanması, sıkıntıları artırıyor. Ellerin aşırı terlemesi insanların meslek seçimlerini bile etkiliyor. O nedenle insanlar tedavisini arıyor, ama tedavisi de çok bilinmiyor. Ancak araştırınca bazı sonuçlara ulaşıyorlar. El terlemesinin kesin, koltukaltı terlemesinin de yüzde 85-90 oranında tedavisi var. Geçici yöntem olarak kremler, spreyler kullanılabiliyor, botoks el ve koltukaltı terlemesinde uygulanıyor. 3-6 ay etkili ama hastaların tümünde etkili olmuyor. Bizim uyguladığımız ise Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS) dediğimiz ameliyat yöntemi."

İKİ KÜÇÜK KESİDEN AMELİYAT


Doç.Dr. Turhan, bu ameliyatın değişik yöntemlerle yapılabildiğini, günübirlik bir cerrahi olup hastanın sabah yatırılıp akşam taburcu edildiğini söyledi. İşlemin 30-45 dakika arasında sürdüğünü belirten Turhan, ETS ameliyatındaki yeniliği ve avantajlarını ise şöyle anlattı:

"İşlem, sağ ve sol koltukaltlarından gerçekleşiyor. İki tane küçük yarımşar santimlik kesiden yapıyoruz. Sonrasında kötü bir görüntüye de neden olmuyor. Operasyon, cerrahın tercihine göre kesme, yakma, sinirin bir kısmını çıkarma gibi yöntemlerle yapılabiliyor. Bizim uyguladığımız yöntem ise, bu operasyonlarda gelinen son nokta; ultrasonik kesici dediğimiz bir cihazı kullanmamız. Bu sadece titreşimle, ses dalgalarıyla çok az ısı yayan ve kesen ve aynı zamanda kanamayı durdurabilen bir cihaz. Bu cihazla işlemi yapıyoruz. Daha önce kullanılan elektriksel kesicilerin sinirde bir ısı iletimine neden olduğu ve bunun da bir takım komplikasyona yol açabileceği söyleniyor, biliniyor. Ama bizim son kullandığımız cihaz hem ameliyatın çok daha hızlı yapılmasını sağlıyor, hem kanamayı sıfıra indiriyor hem de ısı iletimi olmadığı için komplikasyon riski de sıfıra inmiş oluyor. Hasta memnuniyeti çok yüksek. Amerika ve Avrupa’da yapılan anketlerde, kesin çözüm sunması nedeniyle hasta memnuniyeti yüzde 90-95’in üzerinde."