Karın kesilmiyor

Robotla yapılan ameliyatlar bir tür laparoskopik yani kapalı ameliyat. Laparoskopiden farkı, 3 boyutlu görüntüye sahip olması. Ameliyat öncesi hazırlık aşamasında hastanın karın bölgesine karbondioksit  gazı verilerek şişiriliyor. Bu işlem, karında açılacak küçük deliklerden aletlerin girebilmesi için gerekli. Şişmesinin ardından hastanın karnında birkaç milimetrelik delikler açılarak robotik aletler buradan karın içine giriyor. Karın kesilmeden, kasık bölgesinde açılan toplam 6 küçük delikten ameliyat başlıyor. Kapalı ameliyatların getirdiği avantajların çoğu bundan kaynaklanıyor.
Robotu kullanacak olan Prof. Kural, kumandayı sağlayan ve ameliyat masasının biraz uzağında bulunan konsolun başına geçiyor. Konsolda bulunan küçük ekrana yüzünü dayayarak ameliyat bölgesini 3 boyutlu ve 12 kat büyütülmüş olarak görebiliyor. Görüntünün 3 boyutlu olması cerraha operasyon sırasında derinlik hissi kazandırıyor, bunun sonucunda ameliyat bölgesini çok yakından, net ve ayrıntılı olarak görebiliyor. Cerrah isterse görüntüyü 20 kata kadar "zoom"layabilir ancak buna çoğu kez gerek duyulmuyor.
Robotun 4 kolunu yönlendiren konsoldaki cerrahın dışında, robotun ameliyat masası üzerindeki kolunu yönlendiren bir başka "hasta başı cerrah" daha bulunuyor. Girdiğimiz ameliyatta bu görevi Dr. İlter Tüfek üstleniyor.

Otomobil kullanmak gibi

Robotun kollarının ucunda dokuları tutan, kesen ya da yakan farklı uçlar bulunuyor. İki kolun ucundaki bıçaklar yengeç bacağını andırıyor. Her yöne dönebilen bu uçlar cerraha müthiş bir hareket kabiliyeti sağlıyor. Konsol başındaki cerrahın sadece el ve parmakları değil, ayakları da boş durmuyor. Cerrah, vücut içindeki kamerayı ayağının altında bulunan pedalları kullanarak ameliyatı yapacağı sahaya yönlendiriyor.
Bu arada her iki eliyle de robotun diğer kollarını kullanarak ameliyatı gerçekleştiriyor. Konsoldaki cerrahın durumu biraz da otomobil kullanmaya benziyor. Robotun ayakla yönlendirilen 7 pedalı var. Pedallar arasında bulunanlardan birini debriyaja benzeten Prof. Kural, bu pedalın robotun kollarını sabit bırakmaya yaradığını belirtiyor.

Kan tutan bile izleyebilir!

Robotik ameliyatların en önemliği özelliklerinden biri olan "daha az kanama" avantajına bu ameliyatta şahit oluyoruz. Ameliyat boyunca normal bir ameliyata göre o kadar az kan görüyoruz ki Prof. Kural'a da sorduğumuzda, "Ancak burun kanamasında olabilecek kadar kan vardır aspiratörde" diyor. Bu durum, kan tutan, kana bakamayanların dahi bu ameliyatları izleyebileceğini düşündürtüyor.

Robotik cerrahinin avantajları

* Kan kaybının daha az olması ve daha az kan nakli ihtiyacı.
* Ağrının daha az olması
* Ameliyat izinin daha az olması
* Hastanede daha az yatma süresi
* Enfeksiyon  riskinin azalması
* Karın içi yapışıklıkların daha az olması
* İyileşmenin çok hızlı olması
* Normal yaşama ve işe çok daha erken dönebilme
* Kan yoluyla bulaşan hastalık riskinin olmaması
* Cerrah için sağladığı avantajlar

Robota kızının adını verdi
6 yıldır robotu kullanan Prof. Dr. Ali Rıza Kural'ın sadece prostat ameliyatları, 500'e ulaşmış durumda. Diğer ameliyatlarla birlikte 500'den fazla robotik cerrahi deneyimi var. Kullandığı ikinci robot olan Da Vinci  SI-HD'ye, kızının ismini (Gizem 2) adını veren Kural, yeni jenerasyon robotun özelliklerini şöyle anlatıyor:
"Bir önceki modele göre yüzde 30 oranda daha iyi bir görüntü kalitesine sahip. Ayrıca ayaktaki bazı fonksiyonlar ele alındığı için ameliyatları daha seri ve kısa sürede gerçekleştirmek mümkün."