Bağışıklık sistemini güçlendirir: Sarımsak, doğal bir antibiyotik olarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Antiseptik, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir.

Soğuk algınlığı ve gribi önler: Sarımsak, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların semptomlarını azaltarak hastalığın daha kolay atlatılmasına yardımcı olur.

Kolesterol ve kan basıncını düşürür: Sarımsak, kötü kolesterol (LDL) ve yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, bu da kalp sağlığını korur.

Kalp hastalıkları riskini azaltır: Sarımsak, kalp hastalıkları için risk faktörü olan yüksek tansiyon ve kötü kolesterolü azaltarak kalp sağlığını destekler.

Alzheimer ve demansı önler: Sarımsak, serbest radikallerin yol açtığı oksidatif hasarı önler ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir.

Kemik sağlığını destekler: Sarımsak, osteoporozu önlemeye yardımcı olabilir, menopoz sonrası kemik sağlığını iyileştirebilir.

Kanserle mücadele eder: Sarımsak, içerdiği sülfür bileşenleriyle kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir ve kanser riskini azaltabilir.

Karaciğer sağlığını korur: Sarımsak, karaciğeri toksinlerden arındırır ve hücre hasarını azaltarak karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Serbest radikallere karşı korur: Sarımsak, hücre zarlarına zarar verebilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirir.

Tansiyonu düşürür: Sarımsak, damarları genişleterek kan akışını düzenler ve aşırı yüksek tansiyonu normalleştirebilir.

Sarımsağın besin değeri

Kalori: 13.4 kcal

Karbonhidrat: 2,98 gram

TMMOB hatırlattı: Gıda güvenliği konusunda altın kurallar! TMMOB hatırlattı: Gıda güvenliği konusunda altın kurallar!

Sarımsak nasıl tüketilmeli?

Sarımsak en iyi çiğ olarak tüketildiğinde sağlığa faydaları daha fazla olur. Ancak, yemeklere piştikten sonra eklenmesi de faydalıdır. Taze sarımsak ezildikten sonra birkaç dakika bekletilmeli, böylece içeriğindeki allicin maddesi etkisini gösterebilir.

Muhabir: Ahmet DETSELİ