Geçen hafta 3,5 milyar dolarlık artış kaydeden rezervler, toplam 19 milyar dolarlık seviyeye ulaştı.

Merkez Bankası (TCMB) net rezervlerinde, yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından sevindirici bir gelişme yaşandı. Geçen hafta TCMB rezervleri 3,5 milyar dolar artarak 19 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bu artış, yılbaşından beri devam eden ve neredeyse 25 milyar dolarlık bir düşüşün ardından gelen ilk önemli yükseliş olarak dikkat çekiyor.

Dolar Ne Olacak? İşte Şaşırtıcı Dolar Tahmini! Dolar Ne Olacak? İşte Şaşırtıcı Dolar Tahmini!

TCMB Döviz Alımına mı Yöneldi?

Bankacıların hesaplamalarına göre, TCMB geçen hafta dövizde önemli bir hamle yapmış olabilir. Hesaplanan döviz alım satım farkı, 6 milyar doların üzerinde bir döviz alımına işaret ediyor. Bu alımların sonucunda ise brüt rezervler 3 milyar dolar, net rezervler 3,5 milyar dolar artış gösterdi. Swap hariç net rezervlerdeki artış ise daha çarpıcı: 8 milyar dolar!

Seçim Stresi Doları Geri Plandı mı?

TCMB, geçtiğimiz ay içinde haftalık bazda 8,5 milyar dolara kadar çıkan bir döviz kaybı ile karşı karşıyaydı. Ancak yerel seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte tablo değişmiş gibi görünüyor. Geçen hafta itibarıyla TCMB'nin günlük döviz alımı 1 milyar doların üzerine çıktığı bilgisi, dolar kurundaki tansiyonun düştüğüne işaret ediyor olabilir.

Rezerv Artışında Ufak Bir Engel Var!

Tüm olumlu gelişmelere rağmen rezerv artışında küçük bir engel var gibi görünüyor. TCMB'nin lokal bankalarla yaptığı swaplar geçen hafta 4 milyar dolar azaldı. Bu azalma, rezervlerdeki artışı biraz sınırlandırsa da ana trendin yukarı yönde seyrettiği söylenebilir.

Özet ve Önemli Noktalar:

TCMB net rezervleri 3,5 milyar dolar artarak 19 milyar dolara yükseldi.

Bu artış, yılbaşından beri devam eden düşüşün ardından ilk önemli yükseliş.

TCMB'nin döviz alım satım farkı 6 milyar doları aşması, döviz alımına işaret ediyor.

Brüt rezervler 3 milyar dolar, swap hariç net rezervler 8 milyar dolar arttı.

Yerel seçimlerin ardından döviz kaybı yerini birikime bıraktı.

Swap hacmindeki düşüş rezerv artışını biraz sınırladı.

Bu gelişmeler, önümüzdeki dönemde dolar kurunu nasıl etkileyecek? TCMB döviz rezervlerini artırmaya devam mı edecek? Soruların cevabını ise önümüzdeki haftalarda göreceğiz.

Editör: Nurican ALBAYRAK