Efes Selçuk’un binlerce yıllık tarihi ve kültürel değerini gün yüzüne çıkaran "Selçuk: Bir UNESCO Kentine Disiplinlerarası Bakış-3" adlı kitabın tanıtım etkinliği, Selçuk Efes Kent Belleği'nde gerçekleştirildi. Kitap, DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlandı ve Efes Selçuk Belediyesi'nin katkılarıyla basıldı. Kitabın editörlüğünü Eda Avcı ve Çağdaş Sunna üstlendi.

Selçuk Bir Unesco Kentine Disiplinlerarası Bakış 3 Kitabının Tanıtımı Yapıldı (4)

Efes Selçuk’u anlamak için farklı bir perspektif

Kitap, Efes Selçuk’u farklı disiplinler ışığında ele alarak, turizmden gastronomiye, kültürel mirastan girişimciliğe kadar geniş bir yelpazede okuyuculara sunuluyor. Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk’un tarihini ve kültürel mirasını derinlemesine incelemenin önemine değinerek, "Bu kitap, Efes Selçuk’u anlamak isteyenler için çok değerli bir kaynak. Bu işbirliğini sağlayan herkese teşekkür ediyorum," dedi.

İZTÜ kampüsünde Şifa ve Sanat: 4. Resim Çalıştayı tamamlandı İZTÜ kampüsünde Şifa ve Sanat: 4. Resim Çalıştayı tamamlandı

Selçuk Bir Unesco Kentine Disiplinlerarası Bakış 3 Kitabının Tanıtımı Yapıldı (5)

Disiplinlerarası bakış açısı

Kitaba katkı sağlayanlardan DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Eda Avcı, kitabın en önemli özelliğinin farklı alanlardan gelen kişilerin kendi bakış açılarıyla Efes Selçuk’u anlatması olduğunu belirtti. "Her biri kendi perspektifinden, bilimsel bir bakış açısı ortaya koyuyor. Turizmci, tarihçi, gastronomi uzmanı ve diğer alanlardan gelen katkılar, bu kitabı eşsiz kılıyor" dedi.

Selçuk Bir Unesco Kentine Disiplinlerarası Bakış 3 Kitabının Tanıtımı Yapıldı (2)

Efes Selçuk’un tarihi ve kültürel derinliği

Kitaba katkı sağlayan önemli isimlerden biri olan Arkeolog Dr. Mustafa Büyükkolancı, Efes Selçuk’ta gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsederek, kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Yazarlar arasında yer alan Efes Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi İrfan Yıldız, Selçuk’un sadece bir turizm kenti değil, aynı zamanda sokak lezzetleri ve gastronomik yönüyle de dikkat çeken bir yer olduğuna dikkat çekti. Yıldız, çöp şiş kebabının tarihçesini 1864’teki Osmanlı dönemiyle ilişkilendirerek, Efes Selçuk’un gastronomik mirasını vurguladı.

Selçuk Bir Unesco Kentine Disiplinlerarası Bakış 3 Kitabının Tanıtımı Yapıldı (3)

Turunçlar ve kadın girişimciliği

Kitabın içeriğinde Selçuk’un simgesi olan turunç ağaçları ve kadın girişimciliği de ele alınıyor. Efes Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Barış Can Körükçü, Selçuk’un peyzajının simgesi olan turunç ağaçlarına dair katkı sağlarken, Berrin Taşkan, Efes Tarlası Yaşam Köyü ve kooperatifçilik projelerinin kadın girişimciliği üzerindeki etkilerini kitabında işledi.

Astro-turizm ve gökyüzü gözlemciliği

Selçuk ve çevresinin astro-turizm potansiyelini ele alan Kağan Çağrı Karaca, “Şirince ve Meryem Ana’yı gökyüzü gözlemciliği açısından ele aldık” diyerek, Selçuk’un yıldızlar altındaki başka bir yönünü tanıttı.

Kaynak: Bülten