FİNANS EKSPRES

Serbest kıyafet için, 2 yıl süre istediler

Abone Ol
Gülçin Karaegemen- Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı 'Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik' gereğince, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde, kılık ve kıyafet serbestleştirilmesi okul kıyafetleri üreten sektör temsilcilerini zora soktu. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin sektör üreticilerinde yarattığı endişe İzmir Ticaret Odası'nda dün gerçekleştirilen toplantıda tartışıldı. Okul kıyafet serbestliğinin hem kendilerinde hem de velilerde mağduriyete yol açacağını belirten sektör üreticileri, yapılan toplantıda en az iki yıl geçiş sürecine ihtiyaç duyduklarını vurguladılar.
 

Çok sayıda insan işsiz kalacak

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcı Jak Eskinazi, okul kıyafetlerinin daha önceden de değiştirilmek istendiğini hatırlatarak, "Tüm okullarımızda fark olmakla birlikte tek tip kıyafet söz konusuydu. Bu konu zaman zaman gündeme geldi. Okul kıyafetlerinin serbestleşmesi konuşuldu. Daha önce de bu durumun zarar vereceğini söylemiştik. 27 Kasım'da yayımlanan yönetmelikle okullarda kılık kıyafet serbest oldu. Yönetmeliğin yayımlanması yüzlerce üyemizin tepkisine yol açıyor. Stoklarda ürün dolu. Sektör geniş olunca zarar çok oluyor. Bazı fabrikalar kapanıyor. Çok sayıda kişi işsiz kalacak. Firmaların yeni bir iş alanına geçmesi kolay olmuyor. Sektör stokların tüketilmesi için iki yıl süre istiyor. Ayrıca devlet okullarında da özel okullardaki gibi velilerin yüzde 60'nın onayı ile okul yönetimleri kıyafetler belirleyebilsin istiyoruz. Sadece sektör değil aileler de tepki göstermektedir. Zengin fakir ayrımı olacak. Öğrencilerin psikolojileri bozulacak. ABD gibi zengin ülkelerde de kıyafet serbestliği sorun yaşatabiliyor. Bu işin takipçisi olacağız" dedi.


Sektörün elinde milyar dolarlık mal var

Ege Okul Kıyafetleri İmalat ve Satıcıları Derneği Başkanı Ünal Tunaboylu, kıyafet yönetmeliğine hazırlıksız yakalandıklarını belirterek, "Okul kıyafetleri artık tek tipten ibaret değil. Her okulun kendi kıyafetleri var. Sektörün elinde tahminen milyar doların üstünde stok olduğu söyleniyor. Bu stokların eritilmeden bu uygulamaya geçilmesi yanlış. Bir gecede birçok insan işsiz kaldı. Biz vadeli çeklerle iş yapıyoruz. Şimdi iflaslar yaşanacak, mahkemelere düşülecek. Emek yoğun bu sektörde iş yaptığımız arkadaşlar çalışanlarını çıkarmaya başladılar. Okul kıyafetlerinin yerini ne alacak? 18 milyon öğrenciye kıyafeti kim üretecek? Çin'den ve Uzakdoğu'dan gelecek. Şu an herşey yerli üretimdir. Biz kendi ülkemiz içinde katmadeğer sağlıyoruz. Bu durum ortadan kalkıyor" diye konuştu.


Uygulama 2 yıl ertelensin

MTK Sitesi Başkanı İsmail Sadi Doğan 4+4+4'ten dolayı kargaşa yaşandığı ve stok fazlası yapıldığını söylerken, ellerindeki ürünleri bağış olarak bir yere vermelerinin mümkün olamayacağının altını çizerken, uygulamanın en az iki yıl ertelenmesi gerektiğini dile getiren Ege Okul Kıyafet İmalat ve Satıcıları Derneğ Genel Sekreteri Münür Elban ise tek tip uygulamasının kalkmasının okullarda güvenlik sorunu yaratacağını ifade etti.